Növényvédelem

2020.10.25. 08:30

Ha szükséges, folyjon mindenhol a permetlé!

Talán egy ősszel sem volt olyan fontos a lemosópermetezés, mint éppen idén.

Horváth Imre

20200321 Lovasberény Elkezdődtek a kerti munkák A képen: Róth József tulajdonos a szőlő gombás betegség elleni lemosó permetezését végzi Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

Többször írtunk már róla Kiskert rovatunkban: a lemosó permetezés a vegyi növényvédelem alapja! Egy évben kétszer is elvégezhető, méghozzá ősszel, lombhullás után, vagy a tél végén, rügyfakadás előtt. Az utóbbi években annyi kórokozó és kártevő jelent meg a kertekben, hogy szükségessé vált akár mind a kettő permetezés elvégzése is. Az idei nyarunk után pedig, amikor szinte mindennel meggyűlt a kertészkedők baja, és ennek a termésre is kihatása volt kijelenthetjük, hogy az őszi lemosónak kulcsfontossága lesz a jövő évi munkánkban.

Pusztítsuk el a téli szállást!

A lemosópermetezés lényege abban rejlik, hogy megszabaduljunk az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, amelyek egészen hihetetlen helyeken is megtudják magukat húzni, hogy aztán a tavasz első érintésére máris újraéledjenek és fertőzzék a kertünket. Éppen ezért úgy kell a permetezést elvégezni, hogy valóban lemossunk vele mindent, vagyis bőséges permetlével úgy, hogy a fa vagy cserje minden eldugott zegébe-zugába eljusson. Erre a célra alkalmas a bordói lé, a bordói por, a mészkénlé és az egyéb kénkészítmények, valamint a réz- és kéntartalmú gombaölő szerek. Ha a gyümölcsfákon vértetű, takácsatka, pajzstetűfertőzés is észlelhető, akkor szükséges egy második permetezés is gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz vagy Novenda oldatával.

Nem elegendő, ha csak a gyümölcsfákat permetezzük meg, hanem kezeljük le a gyümölcstermő cserjéket (ribiszke, köszméte, málna, szeder, josta), továbbá a szőlőtőkéket és a lombhullató díszfákat és díszcserjéket is. Meg kell továbbá permetezni minden építményt, amely faanyagból készült, mint a szerszámoskamra, fáskamra, fakerítés, fakapu, faoszlopok, levágott venyige és nyesedék is.

(A borítóképen: Az alapos lemosópermetezés fontos őszi teendő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában