csontritkulás

2020.10.23. 16:00

A „néma kór” a nők betegsége

Az oszteoporózis világszerte több száz millió embert, a magyar lakosság legalább tíz százalékát érinti.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A WHO indítványára 1999 óta október 20-a hivatalosan is a csontritkulás világnapja. Fontos felhívni a figyelmet a betegségre, amit a szemmel látható tünetek hiánya miatt „néma kór” névvel is illetnek. Célszerű, hogy minél többen megismerjék kockázati tényezőit, megelőzését és kezelését, mivel a veszélyeztetettek magas száma, valamint a betegség nyomán kialakuló életminőség-romlás jelentős népegészségügyi problémává teszik a csontritkulást nemcsak hazánkban, de világszerte.

Megelőzhető

A csontritkulás olyan betegség, mely a csontokat vékonyítja el, így valószínűbbé téve egy csonttörést. Tünetek hiányában szűréssel lehet megállapítani, hogy érintett-e a páciens. Néhány esetben lehet az első jel egy törött csont, leggyakrabban a gerincben vagy a csípőben. Egészséges életmóddal megelőzhető a csontvesztés, csökkenthető a csonttörés valószínűsége. Segíthet a csontsűrűség fenntartásában, valamint a csontok erősítésében a rendszeres saját testsúlyos mozgás. Például a futás, kirándulás vagy a tánc. Az ilyen jellegű sportoknak legalább heti háromszor alkalmanként 30–45 percig kell tartania. Főleg a nőket érinti, négyszer gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Egyénenként rendkívül változó a betegség lefolyása. Szerencsés a helyzet, ha a változókor gondozása minél előbb, már a vérzési rendellenességek megjelenésével egy időben elkezdődik. Ilyenkor ugyanis jelentős csontvesztéssel csak nagyon idős korban lehet számolni, így az életkilátásokat és az életminőséget kevésbé veszélyezteti.

Vizsgálat klimax idején

Az oszteoporózis szűrésére, diagnosztizálására számos korszerű módszer érhető el. Javasolt felkeresni reumatológiai szakrendelést, ahol beutalhatnak csontsűrűségmérés vizsgálatra. A klimax közeledtével érdemes a vizsgálatot kérni, fiatalabb korban csak akkor, ha más egészségügyi probléma vagy gyógyszer szedése miatt esélye van a csontritkulásnak – mondta dr. László Irén, a Kazincbarcikai Kórház reumatológus és fizioterápiás főorvosa.

A vizsgálat eredményétől függ, hogy milyen gyakran ajánlott megismételni, évente, kétévente vagy elegendő háromévente, amennyiben normál csontsűrűséget mérnek – tette hozzá a főorvos. A vizsgálat fájdalommal nem jár, nem kellemetlen, röntgenhez hasonló készülék készít képet az ágyéki csigolyákról, majd összesített értéket ad a végén, azt jobbára grafikusan is ábrázolja, az eredményt pedig szakorvos értékeli.

A életmód rásegít

Nem jellemző, hogy genetikai hajlam befolyásolná a csontritkulás kialakulását, sokkal inkább az öröklött életmód.

A helytelen táplálkozás, a megfelelő mozgás hiánya, illetve a dohányzás és a kávézás olyan életviteli sajátságok, amelyek akadályozzák a kalcium és D-vitamin felszívódását. Ugyan az időskorban lévő női pácienseket érinti a kór leginkább, de természetesen nem mindenkit. Ha már kialakult a betegség, gyógyszerrel megfelelően lehet kezelni. Azonban normál csontsűrűség esetén is ajánlott D-vitamin fogyasztása és kalciumdús étrend, amennyiben ez lehetséges. A korból adódóan 500–1000 milligramm kalcium bevitelére van szükség naponta – hívta föl a figyelmet a doktornő.

A csontrendszer megerősítése mellett ajánlott valamilyen csontépítő készítményt fogyasztani, ami segít beépíteni a kalciumot a csontokba. Ez elérhető tabletta vagy injekció formájában egyaránt, de többnyire a tabletta szedése sem szokott problémát okozni – hangsúlyozta a reumatológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában