Ózon világnapja

2020.09.16. 13:30

Védelem lépésről lépésre, szabályokról szabályokra

Ózon egy életre – ez az idei világnapi szlo­gen. A jog sokat tesz, hogy így is legyen.

Kiss Daniel

A combination of two images released by the Nasa Earth Observatory on December 1, 2009 showing the size and shape of the ozone hole each year in 1979 (L) and in 2009. The measurements were made by NASA’s Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) instruments from 1979–2003 and by the Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI) Ozone Monitoring Instrument (OMI) from 2004–present. Purple and dark blue areas are part of the ozone hole. These maps show the state of the ozone hole on the day of maximum depth—the day the lowest ozone concentrations were measured. AFP PHOTO / NASA EARTH OBSERVATORY = RESTRICTED TO EDITORIAL USE (Photo by Handout / NASA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az ózonréteg felfedezése és károsodásának észrevétele óta nem kellett sokat várni, hogy a nemzetközi színtéren egyezmények, szerződések szülessenek annak védelmére.

Montreali protokoll

1985-ben jött létre a bécsi egyezmény, mely a világ országai között ebből a célból tudományos együttműködést teremtett meg. A Bécsben létrejött szerződés szerint a tagok megfigyelik az ózonréteg állapotát, egymásnak adatokat szolgáltatnak róla, és konferenciákat tartanak, melyeken a rétegre károsnak ítélt anyagok gyártását és kibocsátását korlátozzák.

Ilyen volt az 1987. szeptember 16-án elfogadott montreali protokoll, melynek évfordulóját 25 éve az ózonréteg védelmének világnapjaként ünnepeljük. Ez a kanadai szerződés szabályozta először világszinten az ózonra leginkább káros és mindannyiunk egész­ségét veszélyeztető anyagok légkörbe kerülését. Hogy ennek jelentőségét jobban meg­értsük: többek között a szürke hályog és az évente több száz ezer áldozatot követelő bőrrák elleni küzdelem ér­dekében szabályozott anyagok eltűnése a szerződés munkáját figyelő szervezetek szerint már a 21. század kö­zepére helyreállíthatja az ózonréteg természetes állapotát.

Mindenki elfogadta

A szerződés már eddig is nagy sikert könyvelhetett el, ugyanis a világon elsőként a Föld minden országa elfogadta, kitűzött céljait pedig rendre el tudta érni.

Az ózonréteg védelméért máig felelős montreali protokoll hat kiegészítést kapott az évek során. A legutóbbi – mely az afrikai Ruanda fővárosában, Kigaliban született – 2019-ben lépett érvénybe. A kigali módosítás a korábban már betiltott káros anyagok helyét betöltő hidrofluorokarbonok – azaz HFC-k – kibocsátását korlátozza, mely bár az ózonréteget nem veszélyezteti különösképpen (ezért is léphetett a veszélyesebb anyagok helyébe), de ugyanúgy hozzájárul az üvegházhatás fokozásához, azaz a klímaváltozás közvetlen okozói között van.

Az idei ózonvilágnap szlo­genje „Ózon egy életre – 35 év ózonréteg-védelem”.

(A borítóképen: A világűrből készült felvétel azt mutatja, mekkora lett az ózonlyuk 1979-ről 2009-re)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában