interjú: Horváth Róberttel és Kalocsai Ádámmal

2020.09.05. 20:00

Szerencsét próbáltak Angliában

Két sajószentpéteri zenész fiatalember próbálta ki magát külföldön.

Novák Krisztina

Fotó: Veres Gábor

Horváth Róbert (Robi) és Kalocsai Ádám (Dido!) közös zenei projekttel indult útnak. Óriási tapasztalatként élték meg az angliai tartózkodást.

Mikor kezdtek zenélni és hogyan jött létre a The 69 Project?

Robi: A szüleimnek köszönhetően lettem igazi fanatikus. Mindig szerettem volna olyan valaki lenni, aki ki tudja fejezni magát a zenével, alkot és közben magából is ad valamit az embereknek. 2003-ban egy barátomtól kaptam egy keverőprogramot, majd összebarátkoztam az egyik DJ-sráccal, aki beavatott a dolgokba és azóta nincs megállás. Látásból már ismertem Did0!-t. 2010-ben meghívtam az egyik bulimba vendég DJ-nek és hamar érezni kezdtem, hogy nagyon jók vagyunk együtt, annak ellenére, hogy egymás tökéletes ellentétei vagyunk. Így született meg a The 69 Project.

Did0!: Gyerekkorom óta a zene szerelmese vagyok. Az egyik osztálytársam, aki már eléggé benne volt az DJ-zésben, adta kölcsön a szoftvereket. A The 69 Project előtt egy kisebb sajószentpéteri klubban zenéltem. Jártam Robi bulijaiban, még azelőtt, hogy DJ lettem. A névválasztás egyszerű volt, valahogy mind a kettőnket „kísértett” és még kísért is a 69-es szám, meg persze a hallatán valahogy az emberek elmosolyodnak… A formációban immáron tíz éve zenélünk és írjuk a dalokat Robival.

Mesélnének az első közös sikerekről?

Robi és Dido!: Dolgoztunk Nico Collu-val, aki egy dán rapper, Patricia Edwards-szal, egy aranytorkú amerikai énekesnővel és velük közösen csináltuk meg az első nagysikerű dalunkat, a Ready 4 The World című számunkat. Pár remixversenyen is indultunk, mint a Hungarian House Mafia eseményén, amit meg is nyertünk. Ezek után kaptunk remix felkéréseket a Fernando & Richard Spark párostól, ebből született a Shake Ya Body remixünk. A SweetBeat magyar kiadó gondozásában volt szerencsénk együtt dolgozni Chino Marino énekes-rapperrel, akivel a 2014-es VB-re csináltunk egy dalt, Champions of the world címmel.

Mégis elköltöztek Angliába. Milyen megfontolásból választották ezt az utat?

Robi: Éppen benne voltam egy szerelmi csalódásban. Az egyik barátom kint dolgozott Angliában és éppen itthon volt szabadságon. Közölte: van egy szabad szoba és egy szabad kompjegy, holnap jössz velem Angliába!

Did0!: Anglia a rádiózás egyik legnagyobb országa, szóval elég csábító volt, így nem is gondolkoztam sokat azon, hogy kiköltözzek. Azóta is Birkendheadben élek, ez egy elég nagy város, közvetlenül Liverpool mellett. Felvettük a kapcsolatot a washington-i rapper barátunkkal, Mr. Clif-el, akit a Hungarian House Mafia remixversenyén ismertünk meg és akivel azóta is jó a kapcsolatunk. Megcsináltunk vele egy dalt JD. P. M címmel, amivel elég sok embert elértünk, ezt követték a #BAHH és a U DUNNO című dalaink, amelyekkel már egy kisebb fanbázist alakítottunk ki Angliában. Ezek után jött a Got Wings projekt, ahol álmodtunk egy nagyot és úgy gondoltuk, végülis mit veszíthetünk, ha írunk Gary Nesta Pine-nak egy közös munka reményében.

Hogyan folytatódott a kivételes sztori?

Robi és Dido!: Egy szintén Angliában elő barátunkon keresztül ismertük meg a managerünk, aki akkoriban fiatal underground tehetségeket keresett a kiadójának. Nála érdeklődtünk és azt válaszolta, hogy meghallgatta a dalainkat, tehetségesek vagyunk. Meghívott az egyik eseményükre Manchesterbe, ahol megismerkedtünk szinte az egész csapattal. Itt ismertük meg többek közt GVANI-t – ő egy rapper srác és vele is készült egy dalunk – és Empress Ashert, akivel tervben van egy közös dal.

Mégsem hallunk a The 69 Project-ről annyit itthon.

Robi és Dido!: Valóban nem zajlott minden olyan szépen, nagyon sok vitánk volt a managerünkkel. Nagyrészt azért, mert szeretett volna bábuként kezelni minket, illetve nem is tudjuk mit akart valójában.

Mit tartotok a legnagyobb kihívásnak?

Robi és Dido!: Minél több ember van egy helyen annál több féle ízlésnek kell megfelelned. De ez a jó is, ha megtalálod a tömeggel a közös hangot az valami csodálatos érzés és látvány amikor veled együtt mozog annyi ember. Teljesen átadják magukat neked a többi már rajtad áll hogyan teszed felejthetetlenné az estéjüket.

Miért jöttetek haza?

Robi: Nagyon szeretem Angliát és az ott élő embereket is. Ha fogalmazhatok így a második otthonom lett. Rengeteg jó ismerősre sok barátra tettem szert Anglia szerte. De hiányzott a család, a barátok, és az ország. Azt éreztem, hogy haza akarok jönni. Did0!-ra rátalált a szerelem és a párjával kint élnek azóta is.

(A borítóképen: A The 69 Project)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában