futárkodás

2020.09.30. 20:00

Szárnyal az ételkiszállítás piaca

Megváltoztak az ételrendelési szokások az elmúlt hónapokban. Az ebéd mellett már a reggelit és az alap élelmiszereket is szívesen kérik házhoz.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Lehoczki Évi fotója

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállításra kaptak rá a magyarok. Bár a pizza még mindig az első számú hazai kedvenc, rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést a NetPincér adatai alapján.

Nyolcmillió forint ételrendelésre

A kijárási korlátozások időszakában a korábbiakhoz képest is kiemelkedően sokan használták ki az ételrendelés lehetőségét. A jó döntéshez idő kell, így márciusról áprilisra átlagosan alkalmanként több, mint tíz százalékkal tovább gondolkoztak az emberek azon, hogy milyen fogást ennének aznap. A vírushelyzet hatására nemcsak a rendeléssel töltött idő, de a rendelt ételek mennyisége is sokaknál növekedett: volt például olyan felhasználó, aki a karantén idején minden nap az online ételrendelést választotta. Az abszolút rekorder pedig majdnem nyolcmillió forintot költött el két hónap alatt étel házhozszállításra. Mindez pedig nem egyedi: a járványügyi helyzetben megnövekedett az igény a vállalatok részéről arra, hogy új megoldásokkal gondoskodjanak a munkatársak jólétéről. Ennek egyik eszköze az étel házhozszállítás.

Jobban ízlett a hamburger

A kijárási korlátozások ideje alatt új szokásokat is felvettek az ételrendelők. Például egy rövid időre a hamburger letaszította a trónról az évek óta élen járó pizzát a rendelések toplistáján, de ez nem tartott sokáig: az utóbbi időben az olaszok kedvence ismét fölényesen vezet. Míg tavaly a legsűrűbb napszak az ebéd- és a vacsoraidő volt, a kijárási korlátozások időszakában minden bizonnyal több ideje maradt a magyaroknak a vacsorakészítésre, mivel április-májusban az esti rendelések helyett az ebédidős és délutáni házhoz szállítások szaporodtak meg.

Mentőövként szolgált a futárkodás

Március óta folyamatosan szélesedett a kínálat. Több, mint 1400 partner kereste fel az ételrendelő platformot csatlakozási szándékával nemcsak Budapestről, de vidékről is. Legtöbbjük azóta is aktív az oldalon: ami eredetileg a vészhelyzet elhárítására szolgált, az mára sok vendéglátóhely szolgáltatásának egyik alappillérévé vált. Az éttermek mellett számos cukrászda, reggelizőhely, ételérzékenyeket kiszolgáló hely és alkoholos italt forgalmazó partner is a kiszállítást választotta az elmúlt hónapokban, ez a tendencia pedig nem állt meg. Április-májusban összesen több, mint 1000 fővel növekedett a vállalat futárpartnereinek száma. Közülük sokaknak mentőövként szolgált akkor az étel házhozszállítás és sokan még ma is futárként dolgoznak.

Önismeret fejlesztés

Megmaradt a vállalkozása, mert szüneteltetni nem lehet, de a fő kereseti forrás most a futárkodás – mondta Lehoczki Éva, a miskolci Gasztroműhely ételfutára. Évit sokan ismerhetik a megyében, mint műsorvezetőt, esküvői ceremóniamestert és fitnesz edzőt. Több lábon áll, de a járványhelyzet miatt a „lábait” kivették alóla, hiszen egy időre valamennyi tevékenysége leállt. A rendezvények, esküvők elmaradtak és edzések sem voltak több hétig. Akkor döntött úgy, hogy futárként kezd dolgozni, hiszen csak kiadása volt, bevétele pedig semmi. Ennek már pont fél éve és azt vallja, nem bánta meg akkori döntését. Megismert ugyanis egy új világot a futárkodás által. Addig leginkább a rendezvények bűvöletében létezett, sokan gondolták úgy róla, hogy egy „rózsaszín álomvilágban” éli mindennapjait – fogalmazott. Attól függetlenül, hogy ez nem teljesen így van, annyi biztos, hogy sok új élményt, felismerést hozott a futár munka. Bizonyos szakmák képviselőhez is közelebb került, önismerete és toleranciája is fejlődött – hangsúlyozta a két diplomás futár. Továbbá kapcsolati tőkét is kovácsol belőle. Egyébként mostani kollégái között több művész is van, akik hasonlóan Évihez, elvesztették állandó, biztos bevételi forrásukat, ezért futárként helyezkedtek el.

Ami pedig az emberek étkezési szokásit illeti, valóban elmondható, hogy sokkal többen rendelnek házhoz. Időseket is kiszolgálnak, olyanokat akik addig elmentek esetleg egy menüt megenni egy étterembe, de most nem szívesen mennek közösségbe. Vagy távol élnek gyerekeik, unokáik és nem tudnak róluk ily módon gondoskodni. A fiatalabbak pedig sokszor a bevásárlást váltják ki azzal, hogy akár egy hétre előre megrendelik a napi ebédet. Náluk mindenféle ételt egyformán rendelnek a kínálatból. A hagyományosat, a glutén- és tejmentes, diétás, vegán ételeket egyaránt kérik az emberek.

(A borítóképen: Lehoczki Évi munka közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában