Honvédelem

2020.09.13. 13:00

Megyénkben is szívesen húznak egyenruhát

Aláírta szerződését a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonája.

Horváth Imre

Forrás: Magyar Honvédség

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a minap Budapesten tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest.

– Megyénk mindig sok katonát adott a magyar honvédségnek, ez a történelem során sokszor bebizonyosodott, de így van ez most is. Hiszen a tízezer fős tartalékos haderőhöz megyénkből közel nyolcszázan csatlakoztak és kötöttek valamilyen tartalékos formára szerződést. Ez egy szép szám, és jelzi, hogy az itt élők elhivatottak és szeretnék a Magyar Honvédséget ilyen formában szolgálni, támogatni – mondta Nagy Géza őrnagy, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda – közismertebb nevén a miskolci toborzóiroda – vezetője.

Folyamatos a jelentkezés

A területvédelmi tartalékos haderőt a járási rendszerre épülve alakítják ki, ami azt jelenti, hogy minden járásban egy század áll fel, így 1600 fős lehet ez a haderő megyénkben, ha teljesen feltöltik. Ebből majd ötszáz fő kötött eddig szerződést – idén 67-en. Van némi fluktuáció is, de folyamatos a jelentkezés, az érdeklődés.

A toborzás nem volt idén egyszerű, a járványhelyzet miatt kicsit át kellett alakítani, nem tudták ugyanis rendezvényeken népszerűsíteni a hadsereget.

– De a járvány bebizonyította, hogy a Magyar Honvédség az egyik legbiztosabb munkahelyet kínálja a jelentkezőknek, és volt is olyan időszak, amikor a tavalyi hasonlóhoz képest három-négyszeres jelentkezési hullám ért el minket. Jellemzően a szerződéses formára jelentkeztek vagy jelentkeztek újra, akik már voltak korábban hivatásosok. Megyénkben siker az, hogy tudtunk és tudunk segíteni azoknak az állásukat elveszítő állampolgároknak, akik nem idegenkednek attól, hogy katonai szolgálatot vállaljanak, ezzel segítve a megélhetésüket. A speciális tartalékosi formát erre hozta létre a Magyar Honvédség, ami hat hónapra szól, és meghosszabbítható. Hat hónap alatt kiképzésen vesznek részt, ami alatt fizetést kapnak és lehetőséget arra, hogy visszataláljanak a munka világába. Vagy arra, hogy ha kedvet kapnak, akkor szerződéses katonák legyenek, amire van példa – mondta az őrnagy.

A területvédelmi tartalékosok jellemzően arra kötnek szerződést, hogy a járásukban vagy a megyében lássanak el feladatot, de önként jelentkezés esetén akár határvédelmi feladatokban is részt vehetnek, amire szintén van példa. De egy speciális kiképzés után egy szakasz a járvány kezelésében is részt vett, idősotthonok fertőtlenítésével.

Nagy Géza hozzátette: aki pályaválasztás, munkahelyváltás előtt áll, legalább egy pár percre gondolkodjon el azon, hogy lehet-e alternatíva számára a Magyar Honvédség.

(A borítóképen: Toborzáson a miskolci irodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában