kávé világnapja

2020.09.29. 12:30

Készítés és fogyasztás számos variációja

Sokan nem tudják elképzelni a reggeleket napindító kávé nélkül.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Világszerte több kutatásban vizsgálták a fekete ital előnyeit, hatásait az emberi szervezetre, különböző betegségek esetén is. Fogyasztását, készítését illetően pedig: mindenki másképp csinálja.

Tanulmányok

Rengeteg tanulmány igazolja, hogy a kávéimádóknál sokkal alacsonyabb néhány betegség kialakulásának lehetősége. A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, viszont rendszeres fogyasztás mellett, egy idő után már nem érzékelhető. Kutatások nem támasztják alá, hogy a kávéfogyasztás szívproblémákhoz vezet, sokkal inkább azt, hogy 20 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

A kávé legfontosabb eleme a koffein, amelynek energizáló, aktivizáló hatása van, javítja a hangulatot és a közérzetet. Kedélyjavító hatása okán felveszi a harcot a depresszióval, továbbá növeli az adrenalin szintet, amit a szervezet fizikai tevékenység alkalmával kezd termelni, ezzel megkezdődik a zsírszövetek felhasználása és üzemanyaggá alakítása. Nem meglepő, hogy 10-11 százalékkal növelheti a teljesítőképességet. A kávé olyan tápanyagok forrása, mint B2 vitamin, mangán, kálium, magnézium. Számos kutatás készült arról, hogy a koffeinfogyasztás csökkenti a korai halálozás kockázatát, nőknél 26 százalékkal, férfiaknál 20 százalékkal.

Variációk

Nóra imádja az ajándékba kapott kotyogós kávéfőzőjét. – Lehet túlzásnak tűnhet, de a reggelem első gondolata, hogy kikecmergek az ágyból és felrakom a tűzre a kotyogóst. Reggeli rituálé, a mozdulatsor, szinte már minden különösebb agyi munka nélkül, rutinosan megtörténik. Általában sikerül nettó 15 percet hagynom magamnak arra, hogy elkortyolgassam. Tejjel és némi cukorral ízesítem, de a cukrot gyakran helyettesítem például mézzel is. Kávézókban a kapucsínóra esküszöm, szívesen üldögélek és beszélgetek mellette. Naponta egy csésze a minimum, a többi általában a munka mennyiségétől függ. Hol több, hol kevesebb – mondta.

József notórius kávéfogyasztó. – Az én példám nem követendő. Rengeteg kávét iszom, indokolatlan időpontokban, amikor megkívánom. Szeretem az ízét, bár nem vagyok a lassú kortyok híve. Lefőzök egy jó erőset a kotyogóssal és megiszom. Cukrot szórok bele, de csak keveset. Szeretem, hogy megadja a lendületet, ha épp alábbhagyott a lelkesedésem a nap folyamán – erősítette meg.

Anna tipikus női kávéfogyasztónak érzi magát. – Reggel rendszeresen iszom, cukorral és sok tejjel felturbózva, délután is ez jellemző. Ha késő délután fogyasztok kávét, biztos lehetek benne, hogy nem lesz számomra könnyű az elalvás, így ezt igyekszem mellőzni. Az instant verziókat sem vetem meg, ha épp arra van lehetőségem, de azért korántsem ugyanaz az ízvilág, ezt még így laikusként is meg tudom állapítani. A kávéfogyasztásnak remek közösségkovácsoló ereje van. Okot ad arra, hogy a kollégák összegyűljenek a munkahelyi teakonyhában néhány szó erejére és egy jó feketére – osztotta meg véleményét Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában