pályamodell

2020.09.17. 14:00

Kallódás helyett legyenek mesterszakácsok a gyerekek!

Szeptember 25-ig lehet jelentkezni a gasztronómiai mentorprogramra.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

A Zip’s Brewhouse adott otthont kedden annak a sajtótájékoztatónak, amely bemutatta a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) gyermekvédelmi mentorprogramját.

– A Mosolyt fakaszt elnevezésű programot 2019 júliusában indítottuk el kollégáinkkal, amelynek az volt a célja, hogy a vendéglátást mint vonzó pályamodellt megpróbáljuk népszerűsíteni a gondozás alá bevont gyerekek körében – mondta köszöntőbeszédében a házigazda Halász Norbert, a Zip’s Brewhouse ügyvezetője. – Tavaly július végétől a Miskolcon és szűk vonzáskörzetében élő összes gondozás alá vont fiatalt vendégül láttuk már nálunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kezdetek után többen csatlakoztak hozzánk, első körben a SVÉT, amelynek mi is tagjai vagyunk.

Halász Norberttől azt is megtudtuk, hogy mára a Mosolyt fakaszt országos programmá nőhette ki magát, ami nagy büszkeség számukra.

Mosolygó új program

A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület huszonkét tagja azokat a vidéki csúcséttermeket tömöríti, amelyek kiemelkedő gasztronómiai színvonalon alkotnak. 2019-ben kezdtek az EMMI Szociális Államtitkárságával közösen felépíteni egy olyan programot, amelynek célja, hogy a gyermekvédelemben élők megismerhessék a hazai csúcsgasztronómiát, mentorokon, képzésen és közösségi programokon keresztül, és elősegítsék, hogy a gyermekvédelemből kikerülve a gasztronómiában találhassák meg a számításaikat.

Az ötlet a miskolci Mosolyt fakaszt programból indult.

– A kormányzat segítségével megtettük az első lépéseket, hogy olyan oktatóbázist hozzunk létre, amely lehetővé teszi, hogy a képzésbe bekapcsolódó gyermekek normális körülmények között, akár bentlakásos rendszerben is tanulhassanak – ismertette Ruprecht László, a SVÉT elnöke. – Azokat a fejlesztőprogramokat szeretnénk továbbvinni, amelyek a gyerekek további fejlődését és az új technológiák megismerését próbálják a rendszerbe integrálni. Az oktatás elkezdődött azzal, hogy létrejött egy felvételiztető rendszer, ahol a diákok megfogalmazhatják, miért szeretnének csatlakozni a programhoz. Az oktatók „kiképzéséhez” pedig hozzátartozik, hogy pszichológusokkal konzultálnak és érzékenyítő tanfolyamokon vesznek részt, ugyanis szeretnénk, hogy ezek a gyerekek ne csak szakmailag, hanem emberileg is olyan személyekhez kerüljenek, akik biztosítják számukra a jövőt.

Öröm és megélhetés

– A kormányzat számára mindig is fontos volt a magyar családok megerősítése és támogatása – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. – Mindemellett azt is tudjuk, hogy több tíz ezer olyan gyermek és fiatal van ma hazánkban, akik biztos családi háttér nélkül élnek. Őket támogatva döntött úgy a kormány, hogy megerősíti a nevelőszülői rendszert, és ezek a gyermekek is megtapasztalhassák, milyen családban élni. Ennek érdekében igyekeztünk segíteni és könnyíteni azt, hogy a lehető legtöbben kedvet kapjanak a nevelőszülői hivatáshoz. Viszont szeretnénk valamilyen módon akkor is a kezüket fogni ezeknek a fiataloknak, amikor a nevelőszülői rendszerből vagy az utógondozásból kikerültek. Ezen segítene a SVÉT és az EMMI Szociális Államtitkárságának együttműködése, hiszen ha a gyermekek megtalálják a vendéglátóipar valamelyik területén a helyüket, akkor az nemcsak mindennapi örömöt, hanem biztos megélhetést is biztosít számukra.

– A SVÉT készített egy plakátot, amely az „Érdekel a gasztronómia?” nevet viseli – vette át a szót Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. – Mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy mi történik a gyerekekkel, ha kikerülnek a gyermekvédelem rendszeréből, hiszen ennek a munkának ez a fokmérője. A SVÉT mentorprogramra szeptember 25-ig lehet jelentkezni, és már minden hazai gyermek­otthon, illetve nevelőszülői hálózat meg lett szólítva a fent említett plakáttal és egy levéllel, amelyben várjuk a fiatalok jelentkezését. Reménykedünk abban, hogy jó néhány gyermek életútját végigkíséri a gasztronómia, és azért lesz rendezett élettel rendelkező, adófizető állampolgár, mert a SVÉT hozzásegítette ehhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában