Kisgyőr

2020.09.12. 14:00

A nemzet betlehemét faragják meg

Új, egyedi kilátó épül Kisgyőr fölött, a Búb-tetőn, ahová kerékpárút is vezet majd.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Kilátót és Betlehemet készítettek idén a nemrégiben befejeződött kisgyőri fafaragó tábor résztvevői. Az egyhetes összejövetelre idén minden korábbinál több, félszáz fafaragó érkezett.

– Nagyon jó csapat volt itt, ennyien még sosem voltunk. Két közös projekten dolgoztunk, a nemzet betlehemét akartuk elkészíteni, amelyet az Országház előtt lehetne elhelyezni. Ez nem biztos, hogy elkészül idén, de jó ütemben halad – mondta ottjártunkkor Kékedi László fafaragó, a tábor szervezője, Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatvezetője.

Elmesélte, akkor merült föl a betlehem elkészítése, amikor Hegedűs Vilmos, az MMA titkára megemlítette neki, nézze meg az Országház betlehemét. Megnézték, s úgy találták, nem méltó az intézményhez. Összefogással, sok szervezéssel viszont eljutottak odáig, hogy most újat készítenek, ebben segítségükre volt Tállai András országgyűlési képviselő is, az ügy mellé állt a kisgyőri önkormányzat, támogatta a Művészeti Akadémia.

– A harangláb Keszthelyen készült, a három pásztor Zalaegerszegen, a királyokat egriek és erdélyi társunk készíti. Egy zalai fafaragó készíti Józsefet, Máriát a Mályiból érkezett kollégánk, a főangyalcsoportot pedig Mónus Béla Csécséről. Az istálló Erdélyből, Mezőbergenyéből érkezett, a harangot a Felvidéken öntik. Összesen 27 szobor lesz a betlehemben, valamint az istálló és a harangláb, illetve egy hat méter hosszú szánkó is, amelyet Szegedi Miklós és csapata készített egy rönkből. Ezt különböző népművészeti tárgyakkal pakoljuk meg, partnereink lesznek benne a Matyó Népművészeti Egyesület, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület és a Hegyaljai Mesterek is, de jönnek felajánlások máshonnan is. A királyok kezébe mezőcsáti, tiszafüredi és nádudvari kerámia kerül – mondta Kékedi László.

Környékbeli motívumok

Az egy hét persze nem elegendő mindenre, még egy tábort rá kell szánni, hogy minden elkészüljön, de jól haladnak, van, aki haza is vitte a munkát, van, aki pedig majd visszatér, hogy befejezze az elkezdett szobrot. Az alakokra egyébként környékbeli motívumok is kerülnek, kövesdi, keresztesi, bükkábrányi minták is felfedezhetők lesznek. A szobrok tölgyből, az istálló pedig fenyőből készül.

Az egri Szabó József faragta meg a kisded alakját | Fotó: Tóth Balázs

– Ezenkívül emlékoszlopot faragunk Fekete Györgynek, az MMA elhunyt korábbi elnökének, amelyet a Szent Korona kilátó mellett állítunk föl. A kilátó is kisebbfajta csoda lesz, 16 szobor tartja, paraszt népviseletbe öltözve, a koronát. A viseletek Gyimestől az Őrségig ölelik föl a néprajzi tájegységeket. Európában ilyen jellegű kilátó nem készült, kiállítótér is lesz egyben, hiszen részletgazdag fotókat láthatnak majd a látogatók a koronáról. A kilátóhoz egyébként kerékpárút is vezet majd, most nyert rá pénzt az önkormányzat.

A kisgyőri Juhász Zoltán Nándor a kezdetektől részt vesz a táborban, az első alkalommal, 1990-ben egy sajnálatos családi tragédia miatt. Elhunyt öccse kopjafájának megfaragása miatt kérték, tartson velük. Azóta elleste a szakma csínját-bínját, bár saját maga úgy tartja, van még hová fejlődni. Civilben egyébként a helyi szociális intézménynél dolgozik, hétgyerekes családapaként nem vállalkozott arra, hogy a faragásból próbáljon megélni.

– A tábort Szegedi Miklós alapította, 6–7 évig ő vitte, majd Kékedi László vette át a vezetést. Mindig gazdagítjuk valami maradandóval a falut, a temetőkapuval kezdtük. Idén külsős vállalás is megjelent, hiszen a parlamenti betlehemet is készítjük, de a Búb-tetőn fog állni a Szent Korona kilátó. Kékedi László igyekezett összefogni a határon túli faragókat is, de sok hazai vendég is van. Sok lelkes alkotó van, akiket eddig nem ismertünk, de jót tettek a tábor miliőjének, igazi vérfrissítést hoztak – mondta Juhász Zoltán Nándor.

Elmesélte, ő ökröt készít a betlehembe, ennek már a specialistájának számít, mert a negyediket faragja. Tíz-tizenöt munkanapba telik a kifaragása, a táborban készült darabot is hamarabb elkezdte már, az utolsó napokra a finomítások voltak hátra.

Zalából ketten érkeztek a táborba, egyikük a keszthelyi Bereczky Csaba volt, a népművészet mestere. Elárulta, a harangláb a keszthelyi stúdióban készült, megtervezte, majd kilencen készítették el. Boa Endre letenyei népi iparművész és a vonyarcvashegyi Major Lajos pedig a három pásztort faragták meg, Boa Endre Kisgyőrben még Szent Jánost is elkészítette. Remélik, sikeres lesz a projekt, amelyben mindenki magát fejezhette ki, saját elképzelése szerint készíthette el a szobrokat.

A Gyergyószárhegyen élő Angi István számára ismerős volt Kisgyőr, a táborban második alkalommal vett részt, de amikor itt lakott, akkor is bejött dolgozgatni. Nemcsak fafaragással, hanem festéssel, grafikával is foglalkozik. Faragásai között vannak székelykapuk, köztéri szobrok, kisplasztikák is. Ő a magyaros háromkirályok egyikét, IV. Bélát készíti most, magyar cifra szűrben ábrázolva; a második államalapítóról intézmények, domb is van elnevezve Kisgyőrben. Mint mondta, a táborban mindenki a legjobb formáját adja, jó mesterek dolgoznak együtt, akik tudnak tanulni egymástól. Mindenki a saját stílusában alkothat.

(A borítóképen: A zalaiak haranglábat és pásztorokat faragtak, mutatja Bereczky Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában