Állatvilág

2020.09.24. 08:00

A kutya is mosson fogat!

A kizárólag tápot fogyasztó ebek számára fontos fogápoló eszköz lehet a rágócsont.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kutyák fogproblémái nagyon hasonló képet mutatnak az emberéhez, ami a közös életvitel következménye. A legtöbb állatorvosi rendelőben tudják kezelni a leggyakrabban előforduló három fogproblémát: a fogkövet, a foggyökérgyulladást és a fogtörést.

– A fogkövesedést a kusza étrend okozza, de ezzel majdnem minden kutyánál találkozunk. A foggyökérgyulladást legtöbbször balesetek, sérülések váltják ki. Rossz szokás pedig, hogy néha kavicsot rágnak az ebek, ami törésekhez vezethet – mondta dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos szakértőnk. – Nagyon ritkán fogszuvasodás is előfordul, amit hasonlóképpen lehet kezelni töméssel vagy korona felhelyezésével, mint az embereknél. Ezeket a beavatkozásokat azonban már inkább az állatfogászatra szakosodott állatorvosok végzik.

Emberi fogkrémet ne!

A kölyökkutyákat fokozatosan hozzá lehet szoktatni a széles körű fogápoláshoz.

– A fogkövesedést a fogon megtelepedett baktériumok idézik elő, és a szájszag a legbiztosabb jelzés rá, amit a szájüreg vizsgálatával lehet ellenőrizni. Ha a kedvencek már megszokták, hogy rendszeresen jönnek az állatorvoshoz, akkor ez nem jelent problémát. Különösen, ha legalább hathetes kortól járnak a rendelőbe. A gondosabb gazdik arra is figyelmet fordítanak, hogy hetente egyszer megmossák kedvenceik fogát, ami szintén elősegíti, hogy az eb számára már ismerős legyen a fogápolás menete. Ezzel még lepedék állapotában kiküszöbölhető a szilárd fogkő képződése, de csak akkor, ha már kölyökkorban elkezdik végezni. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy az emberek számára kifejlesztett fogkrémek nem alkalmasak a kutyák számára – jelentette ki az állatorvos.

A legfontosabb a megelőzés, mert a fogkövet házilag már nem lehetséges eltávolítani.

– Az idősebb kutyáknál ezt már nincs értelme elkezdeni. Ott lép be a képbe az ultrahangos fogkőleszedés altatásban. Ez a legkorszerűbb és leghatékonyabb módszer, ami egyáltalán nem sérti fel sem a fogzománcot, sem a fogínyt. Viszont innentől már nem tudjuk elkerülni, hogy időről időre újratermelődjön a kő, ami ha sokáig nem távolítjuk el, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is ínygyulladáshoz és szélsőséges esetben a fogak elvesztéséhez vezet. Szintén jó megoldás lehet olyan jutalomfalatok, rágócsontok, rágószalagok adása legalább egy hónapban egyszer, amelyek tisztítják a fogazatot. Léteznek ezen kívül oldatok, amelyeket az állat ivóvizébe kell önteni, vagy porok, amelyeket az eleséghez kell keverni – tudatta a szakember.

(A borítóképen: Nagyon fontos, hogy ápoljuk a kutyánk fogait is!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában