Szabadidő

2020.09.28. 08:30

A következő hónapban a gyaloglásé a főszerep

Októberben külön figyelmet fordítanak a frissítő, gerinckímélő mozgásformára.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A gyaloglás nemtől és kortól függetlenül elérhető mozgásforma. Nem kell hozzá különleges eszköz, maximum egy kényelmes cipő, amiben róhatjuk a távokat. Kíméli a gerincet, többnyire sérülésmentesen végezhető, így mindenki számára ajánlott.

Az időskorban jelentkező csontritkulás elkerüléséhez elengedhetetlen a rendszeres aktivitás. Gyalogláskor nem kerülünk úgynevezett ugrófázisba, így nem terheljük meg az ízületeinket. Nemcsak az izmokat, de a megmozgatott csontokat és a térd körüli porcokat is erősíti, ennek köszönhetően enyhíti a porckopásos térdízületek általi fájdalmat. Növeli a tüdőkapacitást, serkenti a vérkeringést, frissít, energikusabbá tesz.

A Magyar Szabadidősport Szövetség minden évben kiemelt figyelmet fordít a mozgásforma népszerűsítésére, idén sincs ez másként. Céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a mozgásforma egészségmegőrző hatására, és ráébresszenek arra, hogy a gyaloglás élethosszig választható lehetősége önmagunk edzésének. Októberben ennek okán ismét meg­rendezik a Világ Gyalogló (hó)Napot, melyre tanintézmény, nyugdíjasszervezetek, sportszervezetek, kulturális és egészségügyi szervezetek, vallási közösségek jelentkezését várták a szervezők.

A nevezők az általuk kiválasztott októberi napon, helyszínen adott létszámmal előre meghatározott távot teljesítenek, az így megtett kilométerek összeadódnak, és az elmúlt évhez hasonlóan akár hétszer is „megkerülhetik” Magyarországot a résztvevők.

(A borítóképen: Jó móka a gyaloglás az egész családnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában