fagylalt

2020.08.01. 16:30

Levendulás madártej lekvárral, gombócból

Cukor, tejszín és tej nélkül nem lehet jó fagylaltot­­­ készíteni, Dobó Norbert, az Év Fagylaltja vándorkupa nyertese árulta el a titkot.

Novák Krisztina

Fotó: Vajda János

Az Év Fagy­laltja versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben megrendezi. Passió-karamell lett az aranyérmes idén, és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa nyertese – a balatonfüredi Füredi Fagyizóból. Dobó Norbert az ezüstérmet is elhozta a törökmézes vaníliafagyijával.

A titkon túli összetevők

A fagylaltkészítő mestertől megtudtuk, hogy az aranyérmes finomság egy téli ötletelgetés eredménye, és egy klasszikus karamellfagylalt, amihez maracujavelőt adnak, és ezt rétegezik még pekándiós krémmel. Az ezüstérmes fagylaltot már régóta készítik, és a vendégek nagy kedvence, ami egy klasszikus, tojásos vaníliafagylalt. Igazi „régi idők” fagyija, amit törökmézzel egészítenek ki és diókrémmel rétegezik.

Dobó Norbert

Norbert elárulta: jó minőségű, olasz alapanyagokkal dolgoznak, de a cukor, a tejszín és a tej, amelyek az alapvetőek, friss, magyar termékek. Amit csak lehet, hazai termelőktől szereznek be, illetve a különböző lekvárokat saját maguk állítják elő.

– Tizenhárom éve vágtunk bele édesapámmal a fagylaltkészítésbe – mesélte. – Mindennap huszonnyolcféle fagylalt van a pultban. Ezek között éppúgy megtalálhatók a klasszikusok, citrom, eper, mangó, csokoládé, vanília, puncs, mint a saját kreációk, amiket csak nálunk kóstolhatnak a fagylaltok szerelmesei. Utóbbiak közé tartozik a tihanyi visszhang, ami egy levendulás madártej málna­lekvárral és mandula­grillázzsal, és a mákvirág, ami mákfagylalt sós karamellával és naranccsal megbolondítva.

Dobó Norbert szerint a jó fagylalt titka abban rejlik, hogy hozzáértéssel és a lehető legjobb alapanyagok felhasználásával készüljenek a jeges finomságok.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában