felkészülnek a szülők

2020.08.08. 07:00

Iskolakezdés százezerből

A szülők nem számítanak digitális tanévkezdésre, már vásárolják a tanszereket.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Elkezdődött a tanszervásár, egyre több család keresi föl a papír-írószer üzleteket. Bár a szülők és a diákok egyelőre nem tudják, hagyományos vagy digitális oktatásra készüljenek-e, de arra számítanak, szeptemberben visszatér az iskolai élet a rendes kerékvágásba. A miskolci Franco Kisáruházban jártunk szerdán, ahol élénk volt a forgalom.

Listával érkeztek

Tóth Beáta és kislánya, Laura a színes füzetek között válogatott.

– A tanszerekre mindenképpen szükség lesz, akármilyen módon kezdődik az oktatás – mondta az édesanya. – Az iskolában megkaptuk a listát, hogy mi mindent kell beszerezni, úgyhogy ez alapján vásárolunk. Nem lesz olcsó, a füzetekkel, ceruzákkal, kreatív eszközökkel, tornafelszereléssel és benti cipővel együtt olyan 100 ezer forintra számítok. A kislányom most megy harmadikba, az idén új táskát kap, ez is növeli a költségeket. Anyagilag megterhelő az iskolakezdés, de az ember előre gondolkodik, a múlt hónapokban már tartalékoltam a tanszerekre. Ez fontos, hiszen tanévkezdési támogatást nem kapok – magyarázta az édesanya, hozzátéve: annak azonban nagyon örül, hogy a tankönyvekért nem kell fizetnie, hiszen az szintén jelentős kiadás lenne.

Azt is megtudjuk, hogy Beáta minden évben támogatja egy ismerős, rászoruló gyerek tanévkezdését. Főleg ruhákkal, és olyan használható tanszerekkel, amelyekre kislányának már nincs szüksége.

Igények is vannak

Bekecsről érkezett tanszereket vásárolni Szenderfiné Stefán Anikó két lányával.

Az édesanya nem hozott listát, az elmúlt évek tapasztalataiból tudják, mire van szükség, hiszen nagylánya már 6. osztályos lesz. Azt is tudják, hogy mit hol érdemes beszerezni. A színes ceruzát például Bekecsen veszik, mert ott kapni olyan márkájút, amit a gyerekek szeretnek. A többi tanszert Miskolcon vásárolják meg, a tolltartókat a netről rendelték. Mert a kislánynak, Viktóriának cicás tolltartó a vágya, nővérének, Szabinának úgynevezett neonos.

– Hiába, a lányoknak már igényeik vannak – jegyzi meg mosolyogva az édesanya. Ő úgy kalkulál, hogy 150 ezerből talán kijön az iskolakezdés, de nem biztos. Szabina elárulja, ő olyan közepesen várja az iskolát. A barátaival szeretne már találkozni, de a tanulás nem hiányzik annyira.

Azt már Podhajeczky Anett üzletvezetőtől tudjuk meg, hogy tapasztalatai szerint a szülőket nem bizonytalanította el a tanévkezdés körüli bizonytalanság. Beszereznek minden tanszert, talán a táskákkal várnak egy kicsit. Az ugyanis nem olcsó, és ha otthoni tanulással kezdenek a diákok, akkor arra szeptemberben még nem lesz szükség. Már most sokan vásárolnak, és keresik az akciós termékeket, sorolta az üzletvezető.

(A borítóképen:Tóth Beáta és leánya, Laura is megkezdte a tanszervásárlást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában