Növényvédelem

2020.08.31. 07:30

A szilvafát károsító betegségek

Van visszatérő betegség, és olyan is, amit csak ilyenkor, érés táján fedezünk fel.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Elkezdett érni a szilva mindegyik fajtája már, sőt vannak, amelyek – például a potyóka – le is értek. Nem árt sorba vennünk, mely kórokozók fertőzik a kedvenc lekvárgyümölcsünk fáját, hogy megfelelően tudjunk védekezni ellenük. Van visszatérő betegség, és olyan is, amit csak ilyenkor, érés táján fedezünk fel.

Fekete rák

A fekete rák a szilvafa olyan betegsége (az Apiosporina morbosa nevű gomba okozza), amely általában tavasszal jelenik meg egy bársonyos felületű, zöld színű csomóként. A csomó idővel feketére színeződik, és megduzzad. Számos helyen megjelenhet a fa ágain, súlyos esetekben a fa törzsén is kialakulhat. A betegség kezelés nélkül fokozatosan súlyosbodik, és akadályozhatja az étkezési minőségű gyümölcs beérését.

Tafrinás gyümölcstorzulás

A tafrinás gyümölcstorzulás nevű betegséggel érintett gyümölcs duzzadttá, elszíneződötté, üregessé válik. A fertőzött üreges gyümölcsök egyszerűen szétrepedhetnek, tovább terjesztve ezzel a súlyos növénybetegséget. Ha a betegség egyszer felüti a fejét a fán, minden évben visszatér. A gombaölő szerek segíthetnek, de a megelőzés a leghatékonyabb megoldás.

Monília

A monília szintén olyan, a szilvafát sújtó betegség, amely a gyümölcsöket károsítja. A kertészek gyakran észre sem veszik a betegséget mindaddig, amíg a zöld és az érő gyümölcsökön a rothadást jelző foltok meg nem jelennek. A betegség súlyosbodásával a gyümölcsök mumifikálódnak és

a fához tapadnak. Ezeken tavasszal spórák fejlődnek.

Szilvahimlő

A szilvahimlőt vagy sarkavírus-betegséget rendszerint a levéltetvek terjesztik, de a betegséggel érintett gyümölcsfák (beleértve az őszibarackot és a cseresznyét) oltása során is terjedhet. A vírussal egyszer megfertőződött fa sajnos nem kezelhető; célszerű kivágni, eltávolítani a kertből, hogy megelőzhető legyen a közelben álló fák megfertőződése. A tünetek közé tartoznak a leveleken és a gyümölcsökön megjelenő elszíneződött gyűrűk. A levéltetvek irtása is sokat segíthet a megelőzésben.

Baktériumos levélfoltosság

A baktériumos levélfoltosság a fa lombját támadja meg, és gyakran sokáig észrevétlen marad a levelek fonákján.

A hosszan tartó fertőzés eredményeképpen a szilvafa levelei tovább károsodnak: lyukacsossá válnak, a lyukakat pedig

a fertőzésre utaló, vörös színű gyűrű veszi körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában