pollenszezon

2020.08.21. 11:30

A parlagfű a közellenség, amit mindig irtani kell

Bármikor büntethetnek. Tavaly eltörölték a július 1-jei türelmi határidőt.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

„A földhasználó köteles az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (­Nébih) ezzel a hivatalos formulával fogalmazza meg minden érintett kötelezettségét a káros parlagfűvel kapcsolatban.

Bírság jár a mulasztóknak

Maga a jogszabály amúgy korábban megengedő volt, és úgy határozta meg, hogy a kötelezettség minden esztendőben július 1-je után áll fenn. A tavalyi módosítás nyomán terjed ki lényegében korlátlanul az egész esztendőre. A változtatás indoka az volt, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodott Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes – megfelelő időjárási körülmények között – jóval az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni. Azzal szemben, aki elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg. A bírság kiszabására – belterületi ingatlan esetében az illetékes jegyző jelzése alapján – a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult.

Egy magát – érthető módon – megnevezni nem akaró földtulajdonos – elmondása szerint – kapott már bírságot a parlagfüves területe miatt. Mint mondta, hosszú ideig külföldön tartózkodott, elfelejtkezett földjének kaszálásáról, és bizony elszaporodott rajta a parlagfű. A figyelmeztetésre sem reagált, így nem kerülhette el

a bírságot, és a kényszerkaszálás költségeit is meg kellett fizetnie. Jó iskola volt, és azóta jobban figyel arra, hogy ne szaporodjon el a földjén a parlagfű.

Hektikus a helyzet

A megyében, illetve a megyeszékhelyen igencsak hektikus a parlagfűhelyzet. Voltak olyan évek, amikor a fertőzöttebb területek közé tartozott szűkebb pátriánk.

„Az elmúlt évek miskolci tapasztalatai azt mutatják, hogy belterületen a ténylegesen parlagfűvel fertőzött ingatlanok száma viszonylag alacsony, illetve csökkenő tendenciát mutat” – kaptuk a választ kérdésünkre a miskolci önkormányzat sajtóosztályától.

Intézkednek, ha kell

Mint írták, az is tapasztalat, hogy a bejelentők sok esetben tévesen vélik parlagfűnek az adott területen található gyomnövényeket, ugyanis több,

a parlagfűhöz hasonló kinézetű gyomnövény fordul elő a bejelentett területeken (például ürömfélék, kanadai aranyvessző, lóromfélék, magas aranyvessző stb.).

Mint megtudtuk, a nem parlagfüves belterületi ingatlanok esetén is történnek intézkedések, de erre más jogszabály vonatkozik. Idén a parlagfüves hatósági tevékenység a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan zajlik, a lakossági bejelentések kezelése mellett a Miskolci Önkormányzati Rendészet helyszíni ellenőrzéseket is végez.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában