szúnyogcsípés

2020.07.17. 18:30

Vörös duzzanattá is feldagadhat a csípés

A szúnyogcsípés senkinek sem kellemes, de azok számára, akik érzékenyebbek, a csípés komolyabb problémát is okozhat.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

A legtöbb szúnyogcsípés alkonyatkor vagy hajnalban történik, mert a szúnyogok ebben az időszakban a legaktívabbak. Míg a hímek ártalmatlanok, mert csak nektárral és vízzel táplálkoznak, addig a nőstények a vérünkre is szomjaznak.

A különböző illatok, a kilégzett széndioxid és az izzadtságban található vegyi anyagok alapján választják ki áldozataik. A tüneteket, mint a vörös folt és a viszketés, nem maga a csípés okozza, hiszen ez a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre.

Lehetünk allergiásak a csípésre?

– Elvileg bárki bármire lehet allergiás, hiszen maga az allergiára való hajlam egy génhibára vezethető vissza – tájékoztatott dr. Szabó Melinda, a szerencsi Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet allergológus főorvosa. – Ettől függetlenül a szakirodalomban sem található olyan betegség, mint a szúnyogcsípés-allergia, az azonban előfordulhat, hogy a szervezetünk túlreagál valamit, akár a szúnyogcsípést is.

Annál, aki egy picit érzékeny, például pollenallergiás beteg, előfordulhat, hogy egy egyszerű szúnyogcsípéstől is hatalmas bőrpír jelentkezik a csípés helyén, amire antihisztamin tartalmú vagy szisztémás szteroid tartalmú kenőcsöt, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszert kell alkalmazni.

A szúnyogcsípés megelőzésére patikában szúnyogriasztó spray-ket vagy krémeket ajánlott használni, illetve jó, ha van nálunk egy vény nélkül kapható antihisztamin, amennyiben mégis megtörténik a csípés.

Durvább reakciók

A szakember elmondta, hogy az utóbbi időben – különböző külső hatásoknak köszönhetően, mint a permetezés – a szúnyogcsípések is egyre durvább formában jelentkeznek.

– Volt olyan betegem, akit megcsípett néhány szúnyog, amit annyira túlreagált a szervezete, hogy a csípések helyén hatalmas vörös duzzanatok keletkeztek – taglalta dr. Szabó Melinda. – Neki pár napon át vénásan kellett szteroidot és kalciumot adni, hogy elmúljanak a tünetei. Ennek ellenére olyan beteggel még nem találkoztam, aki anafilaxiás sokkot kapott volna a szúnyogcsípéstől.

(A borítóképen: Vannak, akik érzékenyek a szúnyogcsípésre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában