Strandszezon

2020.07.20. 19:00

Változó az idő, kevés a fürdőző

Instabil a helyzet a megye településeinek strandjain. A pandémia és az idő­járás is közrejátszik.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Miskolc fürdőinek folyamatos a látogatottsága, kiemelkedő visszaesést nem tapasztaltak. A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő is növekvő vendégszámot tudhat magáénak, azonban a Sárospatakon található Végardó Fürdő soha nem látott mélypontra jutott az idei évben. A koronavírus-járvány és a változékony időjárás duója nem könnyíti meg az üzemeltetők helyzetét.

A konkurenciához emelt árak

„Az időjárás mindig alapjában véve határozza meg a strandon lévő látogatói létszámot. Rossz időben – mint amilyen mostanában van – nyilván kevesebben vannak. Ráadásul a külföldi vendégek egyelőre csak óvatosan látogatnak el hozzánk. Mindhárom fürdőnkben történt jegyáremelés. Akciókkal és kedvezményes belépőkkel kompenzáltunk a járványügyi helyzetre való tekintettel.

Az árainkat a körülöttünk lévő strandok és fürdők áraihoz emeltük, nem érkezett ez ügyben panaszos megkeresés. Ami a szabályokat illeti, minden vendégünket folyamatosan tájékoztatjuk a kötelező és az ajánlott szabályzásokról, az aktualitásokat a honlapokra és közösségi oldalainkra is feltöltjük. Fürdőink továbbra is teljes szolgáltatással várják a pancsolni vágyókat” – tájékoztatott Miskolc város önkormányzatának sajtóosztálya.

Dinamikus változás

Benkő Barnabás Zoltánné, a Végardó Fürdő ügyvezetője elmondta, vendégforgalmuk mintegy ötödére esett vissza.

„Forgalmunkat az időjárás változékonysága jelentősen befolyásolja, nehezítő körülmény a hőmérséklet és a csapadékmennyiség dinamikus változása. A helyzetet a koronavírus okozta veszély tovább fokozta, fokozza még mindig, és elkeseredve vesszük tudomásul, hogy nincs múlóban a járvány. A fürdőnket igénybe vevő létszám évente 250 ezer fő, amelynek mintegy 80 százalékát a szlovák és lengyel vendégek alkotják, akiket a járvány miatt bevezetett határzár otthon tartott – nyilatkozta.

Pozitívabbak a körülmények a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő esetében.

– A május 26-ai újranyitásunktól számítva a vendégszámunk fokozatosan emelkedő tendenciát mutat. Természetesen az időjárás és a hétköznap-hétvége változásának függvényében – kezdte gondolatait Vámos Zoltán fürdővezető. – Visszatértek a gyógyászati kezelések, így a kórházi vendégeink száma is megnőtt. Az elmúlt hét folyamán megnyitottuk a fedett uszodai részünket, amelynek ára kedvezményesen erre az időszakra benne foglaltatik az alapjegy árában. Hétvégétől ismét visszatér a jutányos 1000 forintos csúszdaparkbelépő is. Az árakat fokozatosan emeltük, az ár–érték arányt szem előtt tartva. A későbbiek során még kisebb korrekciók elképzelhetők. Jelenleg a strandrészen üzemelő medencéink a hullámmedence, szabadtéri gyermekmedence, családi medencekomplexum csúszdával, fedett és szabadtéri gyógymedencéink és a kis élménymedencéink, és természetesen a csúszdapark. A többi egység még nem üzemel – tette hozzá.

Jelenlegi szabályok

„Korlátozások jelenleg nincsenek, a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló rendelet előírásai a mérvadók. Természetesen a járvány terjedésének megelőzése céljából érvényben lévő óvintézkedéseket be kell tartanunk, tartatnunk. A vendégek részéről hol megértést és elfogadást tapasztalunk, hol maximális tiltakozást. Az utóbbi ellenére is kötelező a kézfertőtlenítés, maszk viselése a zárt térben, papucs használata a fürdő egész területén, 1,5 méteres védőtávolság megtartása a nem az egy családhoz tartozók körében” – sorolta a Végardó Fürdő ügyvezetője.

Higiénia felsőfokon

– Rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásainak betartására, betartatására. A bejáratoknál, öltözőknél és a medencéknél kézfertőtlenítő pontokat helyeztünk el. Óránként történik a mosdók, korlátok fertőtlenítése. A fedett részen kérjük vendégeinket, hogy szájmaszkot viseljenek. A pénztáraknál plexiüveggel választottuk el a vendégeket a dolgozóinktól, kollégáink ezenkívül az előírásoknak megfelelő egyszer használatos takarítókesztyűt használják. Matricával jelöltük a másfél méteres távolságoknak a betartási kötelezettségét. A közösségi terekben tájékoztató piktogramokat, kiírásokat helyeztünk ki a betartandó szabályokról. A látogatóink jelentős része együttműködő a szabályok betartásában – mondta Vámos Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában