Szabadidő

2020.07.30. 18:00

Vakáció egy jó könyvvel

A nyaralás napjai sem telhetnek el jó könyv nélkül. Mit vigyünk magunkkal? Kiderítjük!

Apagyi Beáta

Forrás: SHUTTERSTOCK

A nyaralásra szánt könyvet jól kell megválasztani. Szükségtelen arra hajazni, hogy ezekben a napokban fogunk a polcokon sorakozó vastag, nehéz könyvek valamelyikén túljutni. A tudományos témájú könyveket is helyükön hagyhatjuk, a cél mindenképp a kikapcsolódás, a pihenés, felesleges lenne mások teóriáján agyalnunk. Döntésünk meghozatala előtt vegyünk figyelembe néhány szempontot, mely segítheti a választást.

Régi kedvencek

Ha olyan könyvet választunk, aminek a tartalma nem köt le minket, biztos, hogy a bőrönd mélyén fogja megvárni a nyaralás végét. Ekkor azonban nem éri el a célját, nem segít minket a kikapcsolódásban, feltöltődésben. Igyekezzünk barátaink, családtagjaink ajánlásait megfogadni, ne a borító alapján válasszunk olvasnivalót! A régi nagy kedvenceket is újra előhúzhatjuk a kosárból, abban legalább biztosan nem fogunk csalódni és feleleveníthetjük az eseményeket, ismét szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy miért is volt letehetetlen már az első alkalommal is az adott könyv.

Ha nagyobb társasággal kelünk útra, biztos lesz valaki, aki szintén hoz magával valamilyen irományt. Felajánlhatunk az illetőnek egy barátságos cserét, amely mindkét fél számára jövedelmező lehet. Új témákkal, műfajokkal, gondolatokkal ismerkedhetünk meg, továbbá a nyaralás során beszédtémává válhat, megoszthatjuk véleményünket, megvitathatjuk a könyv nyújtotta élményt a másik féllel.

Kicsiknek

Az Észak-Magyarország munkatársa Miskolc főutcáján lévő könyvesboltokba tért be, hogy megkérdezze a könyves szakembereket, milyen olvasmányt érdemes magunkkal vinni a pihenés mellé. Roland, az egyik bolt eladója elmondta, hogy a szülők általában valamilyen készségfejlesztő könyvet raknak be a gyermek számára, ha az unatkozna. Egyébként a legkeresettebb náluk most a Beatrix Potter által írt Nyúl Péter és barátai című könyv. Bár a kötet meglehetősen vaskos, gyönyörű szép színes és fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz, minden mese előtt rövid bevezető található, melyben az adott történethez kapcsolódó érdekességeket gyűjti össze.

Nagyoknak

A kedvenceket a mindig aktuális sikerlista is jól mutatja, töretlen népszerűségnek örvend a hölgyek körében Orvos-Tóth Noémi, Örökölt sors című írása, mely végigvezeti az olvasót egy önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat, viselkedési mintákat. Emellett azt is megtudhattuk, hogy a romantikus írások is jól esnek a léleknek a napozás és strandolás mellett.

Tovább sétálva, megakadt a tekintetünk a hetven százalékos kedvezményen, mely nyár végégig az úgy nevezett „strandkönyvekre” érvényes. Ildikó, a könyvesbolt munkatársa elmondta, hogy ők válogatták össze a könnyed, kellemes témájú olvasmányokat. A kupacban megjelennek a romantikus, eseteként erotikus írások is. – Nem szokott konkrét kérés lenni, hogy nyaraláshoz ajánljuk könyvet. Felkínáljuk a lehetőséget, hogy ebből a kupacból csemegézzenek. Inkább női vásárlóink vannak, abból is a fiatalabb korosztály fordul meg a boltban gyakrabban. A férfiak a krimi részlegig jutnak, abból a szekcióból választanak a legszívesebben – osztotta meg velünk Ildikó a tapasztalatait.

Erdélyi Zsoltné, tanító elmondta, fontos, hogy a gyermek még egészen kicsi korában megbarátkozzon az olvasással és megszeresse azt. Ezt nagyon sokféleképpen el lehet érni, jól bevált módszerei vannak, amelyeket több évtizedes pályafutása alatt tökélyre fejlesztett.

– Lényeges, hogy gyermek életkorának megfelelő olvasmányt válasszunk. A kisebbek számára a legjobb egy színes, szépen illusztrált, nagybetűs olvasmány. A tevékenység legnagyobb előnye, hogy bővül a gyerek szókincse, szépen tudja majd magát kifejezni szóban és írásban egyaránt, természetes könnyedséggel alkalmazza majd a szavak szinonimáit, nem beszélve arról, hogy képzeletviláguk is folyamatosan tágul. Mindenképp érdemes hangos olvasásra biztatni, ezzel a módszerrel a szövegértés is fejleszthető. Gyakran javaslom a szülőknek, hogy otthon is kérjék meg a csemetéiket, hogy ne magukba olvassanak, úgy nem biztos, hogy száz százalékos a megértés, lehet, sok apró részleten átsiklik a gyermek figyelme, ezáltal nem kap egy értelmes összképet a tartalomról. Mi a tanulókkal közösen felolvassuk, megbeszéljük, játékosan megelevenítjük a történeteket – mesélte.

(A borítóképen: Feledtető időtöltés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában