gyepgondozás

2020.07.14. 12:00

Tökéletes pázsit – kerti munka nélkül

Egyre nagyobb teret nyernek a robotfűnyírók már a kiskertekben is.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A robotfűnyírók valódi, 21. századi fűnyírást biztosítanak, hiszen segítségükkel időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg. Egyes felmérések szerint a fűnyírásba fektetett idő akár 90 százalékát is megspórolhatjuk az innovatív kerti eszközökkel, karbantartásuk pedig minimális odafigyelést igényel – hívták fel a figyelmet a STIHL szakértői legfrissebb podcast adásukban.

Nem kell összeszedni

– A robotfűnyírók használata kifejezetten előnyös a gyep szempontjából. Egy-két millimétert vágnak csupán a fű hosszából, így olyan apróra nyesett szerves hulladék keletkezik, ami pár nap alatt elbomlik – mutatott rá McMenemy Márk műsorvezető. Ráadásul közismert tény, hogy minél gyakrabban nyírjuk a gyepet, az annál sűrűbb, egyenletesebb lesz az egész szezonban.

Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője szerint az úgynevezett mulcsozó fűnyírás további pozitív hatást is gyakorolhat a pázsitra.

– Az apróra vágott fűnyesedék természetes zöldtrágyaként funkcionál, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt. Segítségével remekül ki tudjuk váltani a túlzott műtrágyahasználatot, ezzel pénzt spórolhatunk, valamint a környezetünket is védjük – húzta alá a szakértő, hozzátéve, a mulcs remek talajtakaró, hiszen csökkenti a talaj nedvességének párolgását és a gyomokkal szemben is hasznos.

Szinte bárhová

A robotfűnyírót vagy robotfűnyírókat szinte bármilyen nagyságú gyepterületre telepíthetjük, Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketingmenedzsere azonban elsősorban 200-300 négyzetméteres terület fölött ajánlja azokat.

Amennyiben sík területről van szó, a kert méretéből kiindulva ajánlott eldönteni azt, hogy mekkora teljesítményű robotfűnyírót telepítünk. A kisebb kertekbe az alacsonyabb teljesítményű, azonban a kifejezetten nagy füves területeken a nagyobb akkumulátor kapacitással rendelkező robotfűnyíró a megfelelő választás. Közös bennük, hogy intelligens technológiájuknak köszönhetően maguktól munkába állnak, amennyiben pedig akkumulátoruk lemerülőben van, azonnal visszatérnek a dokkoló állomásra. Esőérzékelő szenzoruknak köszönhetően igazodnak az időjárási körülményekhez is, és egyes modellek okostelefonról és táblagépről is irányíthatók.

Meredek dombon ne

– Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet: vannak olyan esetek, amikor a robotfűnyíró nem használható kellő hatékonysággal. A 40 százaléknál nagyobb meredekségű domborzati viszonyokkal rendelkező és a több teraszból álló, lépcsős kertek esetében érdemes más megoldást választani – mutattak rá az adásban.

(A borítóképen: Jól jöhet az innovatív kerti eszköz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában