étkezési szokások

2020.07.11. 07:00

Ropogós és minőségi lett a bevásárlókosár tartalma

Megnövekedett a zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, és a fiatalok részéről érezhető a változás.

Apagyi Beáta

Erdei gyümölcs – a miskolci üdítőital alapja is ez

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Egy friss felmérés szerint a 18–35 év közötti válaszadók 40 százaléka, míg a 36 év felettiek 10 százaléka fogyaszt több zöldséget az elmúlt évekhez képest. Míg a 18–45 év közöttiek naponta fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget, addig az idősebb korosztálynak csupán a 14 százaléka.

Egészséges és diétás

A legnépszerűbb zöldségek közé sorolták a válaszadók a paradicsomot, uborkát, burgonyát, hagymát, paprikát és a salátaféléket. A legkedveltebb gyümölcs címet pedig az eper, barack, málna, banán, szőlő és az alma kapta.

A felmérések válaszadóinak többsége azért fogyaszt több zöldséget és gyümölcsöt, mert finomnak és egészségesek. Vagy pedig elengedhetetlen a diétához, amit követ.

Manapság egyre népszerűbb a vega és vegán táplálkozási forma. Utóbbi teljességgel kizárja az állati eredetű termékeket, zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel, hüvelyesekkel pótolják a szükséges tápanyagokat. Náluk biztos, hogy kerül a kosárba zöldség és gyümölcs nem kis mennyiségben.

Fiatalosan, kisebb adagokban

Megkérdeztük a miskolci Búza téri piacon, hogy észreveszik-e, hogy több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

– A fiatalok, mindennap bejönnek és kiválasztják a friss árut. Az idősebbek inkább nagyobb mennyiséget vesznek egyszerre, és kiporciózzák azt maguknak egy hétre vagy több napra. Ha valóban van változás, az talán annak köszönhető, hogy nagyon sokan kezdenek átállni a vega vagy vegán életmódra. Egyre kreatívabbak, olyan recepteket lehet találni az interneten, hogy néha csak ámulunk és bámulunk. Ami meg aztán abszolút lenyűgöző, hogy mennyi állati eredetű terméket lehet pótolni növényivel – mondta egy eladó hölgy.

Jó minőséget keresnek

A felmérések azt is igazolják, hogy nem befolyásolta a vírus megjelenése az emberek étkezési szokásait. A válaszadók 75 százaléka ugyanannyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott a járványhelyzet ideje alatt is, mint előtte. Mindössze 18 százalék vitt be többet a szervezetébe a vírus jelenlétekor. Nagyobb szerepet kapnak az őstermelők, kistermelők portékái, sokaknak fontos, hogy a hús, tej, tojás magyar termelőtől származzék, és jó minőségű legyen. Ennek okán elterjed a termelői és őstermelői piacon való vásárlás.

Katalint arról kérdeztük, hogy több gyümölcsöt vagy zöldséget fogyaszt-e.

– Sokszor recepteket keresek, hogy mit lehet kihozni egy-egy zöldségből, gyümölcsből. Az utóbbi időkben számomra is fontosabb lett a minőség. Szívesen járok piacra, ha van időm, de az is sokszor előfordul, hogy boltban vásárolok. Nem mindig hazait. Még fejlődni kell a tudatosságban – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában