műanyagmentes július

2020.07.01. 17:30

Műanyag nélkül egy teljes hónapig

Újra itt a július, újra itt a műanyagmentes felhívás. Te csatlakozol?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A fenntarthatósági megmozdulás lényege az odafigyelés és a hulladékcsökkentés, aki beszáll a „játékba” – ami valójában nem játék, nagyon is komoly –, az vállalja, hogy kevesebb műanyagszemetet termel legalább ezen egy hónap alatt. (Aztán remélhetőleg ez a szokás a jövőben is megmarad.)

Az évente keletkezett, műanyagokból származó hulladékmennyiség fele egyszerhasználatos műanyag, melyek nagy részét kevesebb, mint öt percig használjuk, mégis akár évszázadokon keresztül szennyezhetik a vizeket, a földet. Napjainkban egyre égetőbb probléma a környezetszennyezés, s noha megannyi helyről hallunk róla, illetve a környezettudatos életmódról, mégsem tűnik úgy, hogy bármi is változna.

Nem a léte, a mennyisége a baj

Persze azt nem győzzük hangsúlyozni, hogy alapvetően nem a műanyaggal van baj, hanem annak élettartamával és mennyiségével. Talán nincs egy olyan háztartás sem, ahol ne volna egy műanyag lavór, tál, ételhordó doboz, pohár, zöldségpucoló, de megemlíthetjük akár a tévé távirányítóját is.

Nem az a cél, hogy tűzzel-vassal irtsunk mindent, ami ebből az anyagból készül, hiszen az életünk szinte minden fontos területén jelen van: a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, sőt, még az űrkutatásban is. Azonban sok olyan használati tárgyunk van, aminek van környezetbarát, hosszabb távon is életben maradó alternatívája, mégsem jellemző, hogy ezeket használnánk. Kényelmesebb az eldobható változatot választani, aminek az elmosásával, takarításával, tárolásával nem nekünk kell bajlódni, nemde? Pedig, ha megszokjuk, sokkal kényelmesebb a saját elviteles poharunkba kérni a kávét, a saját evőeszközünkkel enni a gyorsétteremben, netalán szívószál nélkül inni az üdítőt.

A járvány alkalmával sem vált valóra az a remény, hogy talán jobban odafigyelünk a környezetünkre – több olyan fotó is bejárta az internetet, amin eldobható egészségügyi maszkokat és gumikesztyűket halásztak ki a folyókból, tengerekből. De nem kell elmenni az óceánokig, sajnos Miskolc utcáin is lépten-nyomon találkozhattunk az úton heverő maszkokkal.

Tippek

Most megint van 31 napunk, hogy megpróbáljunk változtatni a szokásainkon, és rájöjjünk, nem is olyan rossz/kényelmetlen/macerás ez a környezettudatos életmód. Hogyan kezdjünk neki a műanyagmentes júliusnak? Íme néhány tipp:

1. Csökkentsd a fogyasztásodat, vásárolj tudatosan!

2. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

3. Szokj le a palackos vízről!

4. Rendelj házhoz kevesebbszer ételt!

5. Szerezz vászonszatyrot és zsákokat a vásárláshoz!

6. Használd, amíg lehet! Ha elromlott, ne dobd el, javítsd meg!

7. Mondj nemet az eldobható termékekre!

8. Ne kérj szívószálat!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában