légkondi

2020.06.28. 18:00

Tiszta legyen a klíma!

A klíma tisztításának hiánya meghibásodáshoz, betegségek kialakulásához vezet.

Apagyi Beáta

Forrás: Apagyi Beáta

A forró nyári napokon nehezen tudjuk mellőzni a hideg levegőt kibocsátó klímát. Lehűtött helyiségben hatékonyabb a munkavégzés, jobban tudunk koncentrálni, pihentetőbb az otthon töltött idő és az alvás. Bár a klíma használatának vannak árnyoldalai, a legtöbb esetben elkerülhetetlen, hogy igénybe vegyük, így rendkívül fontos figyelni a rendszeres tisztításra.

– Az autókban használatos légkondi esetén szükségszerű, hogy évente kétszer vigyük el tisztíttatni. Hűtés során a berendezésen lecsapódó párának, nedves közegnek és a por megjelenésének köszönhetően jöhet létre egy úgynevezett gombásodás, amire leginkább a kellemetlen szag fogja az autó tulajdonosát figyelmeztetni. A pollenszűrő rétegén lehet látni a szennyeződés mértékét, amit csak a szakember tud megvizsgálni. Eltüntetésére leginkább speciális tisztító folyadékot, ­spray-t tudunk alkalmazni. A gombásodás problémáját hamar meg lehet szüntetni, és meg is kell, hiszen betegségek kiváltó oka is lehet. Ezen felül mechanikusan tud még meghibásodni a rendszer, javításához mindenképp szakemberre van szükség – mondta Sztankovics László, a Borsod Autó Kft. munkatársa.

Árulkodó szagok

Ugyanez a helyzet a lakásban használt légkondi esetén is. Amennyiben elmarad a megfelelő karbantartás, az negatívan hathat egészségünkre, ugyanis a folyamatos páralecsapódás miatt a nedves közeg kedvező terep a baktériumoknak, gombák megtelepedésének és elszaporodásának. Mivel ezek a klímák folyamatosan az adott helyiség levegőjét forgatják, így a berendezésben elszaporodott penészgomba allergiás reakciókat válthat ki, illetve a légzőszervi betegségekben szenvedők esetén felerősítheti a meglévő tüneteket vagy újabb betegségeket okozhat számukra.

Minden esetben biztosítani kell a légkondicionálók üzemszerű működését. A sűrűn lemezelt hőcsövön a por és egyéb szemcsék megtapadnak, ezzel megakadályozzák a levegő szabad áramlását, ami idővel a berendezés meghibásodását fogja eredményezni. Bár a porszűrő rengeteg szennyeződést képes felfogni, még így is jelentős mennyiségű kosz rakódik le rá, emiatt csökken a klíma hatékonysága és nő az áramfogyasztás. Ha szúrós, kellemetlen szag árad a berendezésből, mindenképp értesítsünk egy szakembert.

(A borítóképen: Látható a különbség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában