segítő kutyák

2020.06.22. 07:30

Társaságuk terápiás hatású

Már kölyökkorban elkezdik kiképezni a legkevésbé agresszív kiskutyákat segítő­ebnek.

Detzky Anna

Forrás: Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület

A kutya évezredek óta az ember legjobb barátja, de nemcsak egyszerű házi kedvenc, hanem sokszor valódi segítőtárs. Ez a helyzet a terápiás kutyákkal is. Az ózdi Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület kiképzésvezetőjével beszélgettünk arról a folyamatról, amíg egy alkalmas kölyökből segítőkutya válik.

Együttműködőek, nyugodtak

– A vakvezető kutyák, mozgássérült segítőkutyák és a több területen segítő kutyusok tartoznak a segítőkutyák körébe. Ezen belül a terápiás kutyák azok az ebek, amelyek nem egy adott személynek, hanem egy csoportnak tudnak segíteni, és ők a gazdájukkal együtt vizsgáznak le – sorolta Szűcs Nikoletta, az egyesület alelnöke. – Az, hogy milyen klienskörnek segítenek, attól függ, hogy az adott terápiás kutyáknak milyen sajátos tulajdonságaik vannak. Például szeretnek együttműködni emberekkel, gyerekekkel vagy nagyon nyugodtak. A legfontosabb kritérium, hogy minden szempontból agressziómentesnek kell lenniük, nem mutathatnak támadó magatartást. Lényeges az is, hogy egészségesek legyenek.

Tanul a gazdi is

A kiképzés során a gazdi is tanul, hiszen később együtt végzik majd a sokaknak fontos munkát.

– Az állatokat általában már kölyökkorban teszteljük a gazdák vagy tenyésztők kérésére. Néha felnőtt, jó magaviseletű kutyákkal is megtalálnak bennünket. Viszont az sem mindegy, maga a gazdi milyen egyéniség és hogyan viszonyul az emberekhez – magyarázta a kiképzésvezető.

Temperamentumfüggő

Ideális esetben már 3-4 hónapos korban elkezdik a korai szocializációt, ami abból áll, hogy olyan ingereknek teszik ki az állatot, amelyekkel a későbbi munkája során találkozhat.

– Városi környezetben visszük sétálni, felszállunk vele közlekedési eszközre, együtt megyünk bevásárlóközpontba. Már ebben az időszakban elkezdjük az engedelmességre nevelést, megtanítjuk az élelem megtagadását idegentől vagy az apportjátékokat. Többnyire egy-másfél év a kutyák alapkiképzése. Aztán a központi vizsga két részből áll: temperamentumvizsgából és záróvizsgából. Sikeres vizsga után kezdheti csak meg a közös munkát a páros – vezetett be a képzés menetébe Szűcs Nikoletta.

(A borítóképen: Egy jó terápiás kutya nem mutathat agressziót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában