Éled a világ

2020.06.15. 09:30

Nemsokára kinyithatnak a mozik és a múzeumok is

Az újranyitás előtt számos logisztikai feladattal kell szembenézniük.

Bájer Máté

Sárospatak, 2020. június 12. A közelgõ nyitásra készülve Csehi Gergely restaurátor egy 17. századi széket tisztít a Rákóczi kiállításban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában Sárospatakon 2020. június 12-én. A június 15-én újranyitó múzeum a koronavírus-járvány miatt március 16. óta nem fogadott látogatókat. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kulturális intézményeknél is visszaáll a rend: a héten várható döntés arról, milyen formában fogadhatják majd a látogatókat.

A látogatási szabályzat kész

A Herman Ottó Múzeumban (HOM) is gőzerővel készülnek a kiállítóhelyek újranyitására, bár ennek pontos dátumát csak a héten esedékes döntés után tudják megadni.

– Elkészült az intézményre érvényes új látogatási szabályzat, amely részletesen ismerteti a tárlatlátogatással összefüggő tudnivalókat, s melyet hamarosan a közönség is elérhet a múzeum weboldalán – mondta érdeklődésünkre Vass Nóra, a HOM marketing- és kommunikációs osztályának osztályvezetője. – A tervezett múzeumlátogatást megelőzően online kell majd időpontot foglalni. A múzeum telefonos ügyfélszolgálattal is segíti az érdeklődőket. Az intézmény központi épületében található „Pannon-tenger Múzeum”, a képtár, valamint a Miskolci Galéria Rákóczi-háza és a Színészmúzeum fogadja majd a látogatókat.

– A nyitásról és az ezzel összefüggő további fontos tudnivalókról a múzeum közösségi oldalain és a hermuz.hu oldalon teszünk közzé információkat – mondta el Vass Nóra.

Sárospatakon a művelődési ház által üzemeltetett moziban vélhetően jövő márciusig nem lehet filmeket nézni az épület felújítása miatt. Az átmeneti helyszínen berendezett „szükségmozit” – anyagi megfontolásból – már nem nyitják ki, legközelebb az új helyszínen indul újra a vetítés. Kivételt képez ez alól a kertmozi, ahol idén is megrendezik a Mozipikniket: június 18-án 21 órától az első, ingyenesen megtekinthető film a Családi üzelmek lesz.

Logisztikai feladatok

– Nagyon nehéz lehet egy most újranyitó mozinak eldönteni, milyen filmeket vetítsen, hiszen jellemzően régebbi alkotásokat kell visszahoznia – véli Sajószegi Gábor igazgató. – Ez logisztikai feladatok elé állítja a forgalmazókat is, hiszen adott időn belül kell sok mozi számára ugyanazt a kópiakészletet eljuttatni.

Áprilisi vetítések

Bíró Tibor, a Cine-Mis Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Uránia és Béke Art mozi tekintetében sincs biztos nyitási időpont, a közeljövő céljai azonban már kirajzolódni látszanak.

– Azokat a filmeket pártoljuk majd az újranyitást követően, amiknek a vetítése áprilisban elmaradt.

(A borítóképen: A nyitásra készülő sárospataki Rákóczi Múzeumban Csehi Gergely restaurátor egy 17. századi széket tisztít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában