tehetségkutató

2020.06.11. 19:30

Gárdonyisok a rockoperában

A hejőcsabai diákok az István, a király egyik jelenetével pályáztak, másodikok lettek.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Nemcsak egyéni kategóriában szerepeltek kiválóan a miskolci diákok az „István, a király az iskolába megy” elnevezésű tehetségkutató versenyen, hanem a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola tanulói is. Ők a csoportos kategóriában indultak, az Esztergom jelenetet adták elő, és produkciójuk második helyezést ért el. Ez azért is nagy elismerés, mert a versenyre egész Kárpát-medencéből várták a szervezők a jelentkezéseket.

Közbeszólt a járvány

Az iskolában az intézmény igazgatóhelyettese és egyben énektanára, Jurákné Veres Ágnes készítette föl a gyerekeket a cseppet sem könnyű próbatételre. Az István, a király rockopera ugyanis felnőtthangokra íródott, ezúttal azonban kisdiákok voltak a szereplők. Néhány dal esetében más hangnemet kellett választani, hogy az megfeleljen a kis énekesek hangmagasságának. Ráadásul azt is figyelembe kellett venni, hogy a jó hangú fiúk közül többen is mutálnak.

– Az egész úgy kezdődött, hogy az iskola pályázatfigyelő pedagógusai megtalálták a versenykiírást. Igaz, kicsit későn jelentkeztünk, ezért már nem választhattunk a jelenetek közül, hanem a szervezők az Esztergom jelenetet osztották ránk. A szereplőválogatás úgy zajlott, hogy minden egyes gyereket külön meghallgattam. Közel 210 tanuló jár az iskolánkba. Kiderült, nagyon sok tehetséges diákunk van, 40-en kaptak kisebb-nagyobb szerepet a jelenetben. Úgy terveztük, hogy az első fordulóba csak az énekes változatot küldjük be, később pedig kiegészítjük tánccal. El is kezdtük tanulni a táncot, de közbeszólt a koronavírus, így az első videófelvételünkön már nem tudtunk változtatni. Azonban a zsűrinek így is tetszett, a szülők és diákok pedig lelkesen szavaztak, így második helyezést értünk el – sorolta a pedagógus.

Elárulta a főszereplők nevét is: Balla Emma Riana, aki szóló kategóriában is indult, Gizellát alakította, Szalontai Máté Istvánt, Bakos Gréta Rékát, Ivanov Renáta Saroltot, Radácsi Dániel Asztrikot, Kuseczky Csaba pedig Vece­lint. Kisebb szerepekben Tóth Pétert, Resetár Dominikot, Banko Dominikot, Dányi Dávidot, Füvessy Bálintot és Naár Dénest láthatta a zsűri.

Jurákné Veres Ágnes elmondta azt is, hogy a gyerekek meghívást kaptak a Művészetek Házába, ahol Szörényi Levente 75. születésnapját ünnepelték volna, de sajnos a járvány miatt ez a rendezvény is elmaradt.

(A borítóképen: Jelenet az előadásból, amely szép sikert hozott a hejőcsabai diákoknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában