Trianon 100

2020.06.13. 17:30

Emlékfilmet készítettek az iskolások Trianonról

A koronavírus-járvány nehezítette a felkészülést, de szép, 40 perces alkotás született.

Forrás: Olvasói fotó

Emlékfilmforgatással, határkőavatással emlékeztek a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára Sajókeresztúron. Az emlékfilm a Sajókeresztúri Eötvös József Általános Iskola diákjainak, tanárainak az alkotása, és bár a koronavírus-járvány kissé felülírta a korábbi terveket, szép, 40 perces film született.

Minikórus énekel

„A kényszerű karantén miatt úgy tűnt, az elképzeléseink kútba esnek. Ám a magyar ember konoksága és találékonysága most is bebizonyította, hogyan lehet a korlátokon belül maradva méltóképpen emlékeznünk”, írták a szervezők levelükben.

Az emlékfilmben – amely a videómegosztó portálon bárki által megnézhető – az iskola legszebb hangú tanulóiból verbuválódott minikórus Kormorán-, Kiss Kata Zenekar- és Kárpátia-dalokat énekel. Emellett Wass Albert-versek, korabeli felvételek hallhatók és láthatók, és beszédet mond Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere, valamint Kollárné Móricz Edina, az intézmény igazgatója.

Decembertől készültek

„A nemzeti összefogás napjára már decemberben elkezdődött a készülődés, akkor, amikor az iskola tanulói egy koncerten közösen léptek fel a Kárpátia együttessel. Az ott készített felvételt is beemelték az összeállításba”, tudtuk meg a filmkészítés részleteit a szervező pedagógusoktól. A koronavírus miatt nem volt könnyű dolguk, mert a hagyományos próbákra nem volt lehetőségük, a gyerekek otthon, videókapcsolattal készültek: minden szereplő külön-külön, otthoni környezetben, a műsor megálmodói, Garai Ildikó és Dapsy Krisztina pedagógusok instrukciói alapján. Az énekkart Horváth Andrea és Kiss Gellért pedagógusok segítették, gitárral Galó Gábor plébániai kormányzó kísérte az énekeseket. A kisfilmet Ujj Béla készítette, munkájáért külön köszönetet mondanak a szervezők, mint fogalmaznak, nélküle a kisfilm meg sem született volna.

Megemlékezés

A nemzeti összetartozás napján a megemlékezést a sajókeresztúri Hősök terén tartották meg június 4-én, ahol határkövet is avattak. A rendezvényen áldást mondott Tóth Dénes református lelkipásztor, az ünnepségen a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin is részt vett.

(A borítóképen: A fotó a határkő avatásán készült, a háttérben Csöbör Katalin képviselő)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában