Ízvilág

2020.05.04. 14:30

Gyors, olcsó és még finom is

A krumpliból készült egytálételek minden asztalon stílusosak.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

A krumpli a burgonya növényének gyökerei alatt termő, élesztőben gazdag gumója. Peru és Chile területén már 7000 éve fogyasztják, míg hazánkban csak a XVI. században jelent meg. Hűvös, száraz helyen hosszú ideig tárolható. Hivatalosan burgonya a neve, a köznyelvben krumpliként emlegetjük és rengeteg tájnyelvi megfelelője van, megyénkben pityókaként ismert.

Rendkívül egészséges ételnek számít magas C-vitamin-tartalma miatt, és kiváló B1- és B6-vitamin-, valamint folsavforrás. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően hatékonyan szabályozza a vérnyomást. A tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz legnagyobb mennyiségben, és szinte minden hazai háztartásban megtalálható. Számos ételt készítünk belőle, kezdve a krumplilángostól, a rösztin és a burgonyás pogácsán át egészen a krumplis tésztáig.

Receptek

Rakott krumpli, ahogy én szeretem

Hozzávalók 8 személyre

1,5 kg krumpli

8 tojás

1 szál puha lángolt kolbász

20 dkg reszelt trappista sajt

800 mg tejföl

2 dl tej

5 dkg vaj

1 kávéskanál só

5 dkg reszelt trappista sajt

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

A tojásból kemény tojást készítünk, a krumplit pedig vízben háromnegyed puhára főzzük. Amikor kihűltek meghámozzuk és felszeleteljük a krumplit, a tojást megpucoljuk, majd mindet felszeleteljük, a lángolt kolbászt is. A mártás hozzávalóit hidegen összekeverjük egy olyan edényben, amiben fel tudjuk főzni. Kivajazunk egy tepsit, és a krumplikarikák felét elhelyezzük szorosan egymás mellett a tepsi alján. Erre ráhelyezzük az összes felkarikázott tojást, annak a tetejére pedig az összes felkarikázott kolbászt. A mártás felével egyenletesen meglocsoljuk. A megmaradt felkarikázott krumplival beborítjuk, majd a megmaradt mártást egyenletesen rákanalazzuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, fóliával betakarjuk, és a sütőbe helyezzük addig, amíg a teteje aranybarnára pirul.


Burgonyás latkesz

Zsidó étel, a latke (kiejtése: LOT-keh, LOT-kah vagy LOT-kee) jiddis nyelven palacsintát jelent.

Hozzávalók 4-6 személyre

5 nagy hámozott burgonya

1 nagy hagyma

3 tojás

4 dkg liszt

1 teáskanál só

¼ teáskanál bors

1,5-2 dl olaj a sütéshez

Elkészítés

Finomra reszeljük a burgonyát és a hagymát, majd egy tálban állni hagyjuk. Kicsit később beletesszük egy szűrőedénybe, és a felesleges vizet leszűrjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és ízlés szerint ízesítjük, majd jól elkeverjük. Megmelegítünk 1,5 dl olajat egy serpenyőben, majd levesszük a lángot, és a tésztából egy-egy nagy evőkanállal a forró olajba helyezünk. Mindkét oldalát addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Amikor kivesszük a serpenyőből, egy papírszalvétával kibélelt tálba tesszük. Addig folytatjuk így a sütést, amíg van tésztánk, és szükség esetén hozzáadjuk a megmaradt olajat. A burgonyalatkeszt hagyományosan, almaszósszal és/vagy tejföllel tálaljuk.

(A borítóképen: Az ínycsiklandozó rakott krumpli)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában