Ízvilág

2020.05.25. 07:30

A gyümölcsként kezelt zöldség: ez a rebarbara

A rebarbarát a tavasz egyik hírnökeként tartják számon.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Szezonja áprilistól júniusig tart. Bár a rebarbara zöldségféle, sokan gyümölcsként bánnak vele, sütemények összetevőjeként köszön vissza; az eperrel remek párost alkotó fanyar ízű növény.

A jelentése barbár gyökér, ennek ellenére nem a gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy mindig friss legyen, ezt úgy, mint a spárga esetében körömpróbával is tesztelhetjük. Magas a vitamin-, a víz-, valamint az ásványianyag-tartalma, ezzel szemben a kalória- és a szénhidráttartalma elenyésző, így a diétázók kedvenc csemegéjévé is válhat.

Mint a legtöbb gyümölcsből, zöldségből, csinálhatunk szörpöt, lekvárt, kompótot, mártást, tehetjük süteményekbe, párosíthatjuk gyümölcsökkel, jól áll neki a vanília, fahéj és a gyömbér is.


Receptek rebarbarából

Rebarbara kompót

Nyolc, tíz szál rebarbarát daraboljunk fel, a kapott mennyiséghez, kétszeres mennyiségű vizet öntsünk. A víz forrása után dobjunk bele néhány karika citromot, ízlés szerint szegfűszeget, fahéjat, kristálycukrot és végül a feldarabolt rebarbarát. Egy negyed óra alatt a növény rostjai szétfőnek, ekkor nyilváníthatjuk késznek a kompótot. Miután kihűl, szedjük ki belőle a hozzáadott citromot, szegfűszeget, fahéjat, tároljuk hűtőben és fogyasztás előtt mindenképp rázzuk fel, hogy a rostok elkeveredjenek az adagokban.

Epres-rebarbarás pite

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, porcukorral, vanília magokkal, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A töltelékhez alacsony lángon felforraljuk a rebarbarát, cukrot és citromlevet. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd formába illesztés után ráhalmozzuk a kihűlt rebarbarát és szeletelt eperrel díszítjük. A megmaradt tésztát csíkozzuk fel és rácsozzuk be a piténket. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd porcukorszórással fogyasztjuk.

(A borítóképen: Sokféleképpen elkészíthető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában