Karanténtorna

2020.04.15. 14:30

Vizespalack, seprűnyél

Nincs egyedül a kezdeményezéssel mostanság az edző, de fontos volt neki a kis közösségének egyben tartása.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM-Archívum

Riz Zsuzsanna élete szerves részét képzi a sport. Tizenkét évvel ezelőtt jött a gondolat, hogy oktató legyen és a mozgás szeretetét átadja másoknak is.

Ezért először aerobikedző-­végzettséget szerzett, majd sorra következtek a további képzések – mesélte az Északnak.

Annyira szereti a sportot, hogy főállása mellett csoportos edzéseket tart egy miskolci fitneszteremben.

A járvány miatt kialakult helyzet következtében viszont úgy döntött, hogy csoportos óráit átmenetileg szünetelteti. De már akkor tudta, hogy nem szeretné a vendégeit cserben hagyni, és hogy jó lenne, ha a csapatuk együtt tudna maradni. Hiszen a mozgáshiányt, a bezártság okozta feszültséget valahogy le kell vezetnie mindenkinek, tette hozzá a történetéhez. Ezért néhány nap alatt megoldotta a technikai hátterét, és megvalósította: online tartja az óráit a megszokott vendégkörben, de újak is csatlakozhatnak hozzájuk.

Karanténtorna

A vendégei körében is sikert aratott az ötlet. A közösségi médiában alakult egy csoport, ahová csatlakoztak a sportolni vágyók. Az online tornát egy héten kétszer, hétfőn és csütörtökön délután tartja, és jelenleg már több mint száz főt mozgat meg estéről estére.

Ami kéznél van

Minden alkalommal más eszközzel és gyakorlattal motiválja a résztvevőket. Az óráit változatosan, ötletes módon tervezi – avatott be az edző. Figyelembe véve azt, hogy a vendégek otthonában nem feltétlenül áll rendelkezésre súlyzó vagy step pad.

Ezért saját testsúlyos edzést tart, illetve az otthon megtalálható eszközök segítségével: vizes palack, szék, seprőnyél. Kreatívan visz színt a napi sportba.

– Ugyanolyan jók az órák, mint amikor az edzőteremben vagyunk – hangsúlyozta Munkácsi Tünde, aki egyik résztvevője az online tornának.

– Szól a zene, Zsuzsi mondja az ütemet, magyarázza a gyakorlatokat lendületesen. Pedig nem lehet könnyű úgy, hogy nincs visszacsatolás, hiszen ő nem látja a vendégeit közben. Nagyon pozitív, motiváló hangulatban telnek ezek az alkalmak, az edző még biztató szavakkal is ellátja az ismerős és ismeretlen követőit – emelte ki Tünde. Jó, hogy kapcsolatban maradtak egymással, legalább ebben a formában.

A cél az egészség

Órái során az alakformálás és zsírégetés mellett arra törekszik, hogy követői jól érezzék magukat, valamint hogy kimozdítsa őket a napi feladatok sokaságából, és feltöltődjenek.

Az újonnan bekapcsolódóknak mindig útmutatást ad, hogy kevés ismétlésszámmal, illetve eszköz nélkül tornázzák végig az első pár alkalmat. Szívesen lát minden új mozogni vágyót a csoportjában – hangsúlyozta Zsuzsa, mert ebben a kialakult helyzetben ő ezzel tud segíteni az embereknek. Az online edzések természetesen ingyenesek, hiszen sok család került most nehéz anyagi helyzetbe. Az egészség megóvása a cél, és ehhez véleménye szerint a mozgás elengedhetetlen.

(A borítóképen: Riz Zsuzsanna több mint száz fővel dolgozik együtt hetente kétszer – online)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában