Egészség

2020.04.15. 09:30

Olyan egyedi a vérünk, mint az ujjlenyomatunk

Két egyforma tulajdonsággal bíró vér csak az ikreknél fordul elő.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Vérünk az ujjlenyomathoz hasonlítható: genetikai leképezés, amit édesanyánktól és édesapánktól örököltünk.

Két összeillőt keresnek

Ha valakinek szerv- vagy szövetdonorra van szüksége, akkor sem a teljes egyezőség számít, hiszen az szinte lehetetlen. A vércsoport-azonosságon kívül az a fontos, hogy a beteg és a donor vére a lehető legmagasabb fokon összeillő legyen, hogy ne lökje ki az idegen szervet a beteg szervezete. Habár Magyarországon ez kevésbé jellemző, a krimino­lógiában is nagy biztonsággal alkalmazható a vérvizsgálat.

A vérből számos eltérés és betegség kimutatható, azonban ha elmegyünk vért adni vagy vért vesznek tőlünk, az nem ugyanaz. Teljesen más dolgokat néznek mindkét esetben – mondta dr. Egervári Erzsébet adjunktus, transzfuziológus szakorvos.

A beutaló háziorvos célirányosan keresi a betegséget: olyan értékekre kíváncsi, amik ezt megmutathatják számára. Lehet kérni évente szűrővizsgálatot, de ez sem egyforma például a nőknél és a férfiaknál, magyarázza a szakorvos.

Nem ugyanaz életkor szerint sem, hiszen más betegségek jönnek szóba egy idősebb és egy fiatalabb ember esetében. Itt említette a megyei kórház szakorvosa a prosztatavizsgálatot, hangsúlyozva, hogy nem elég egy laboratóriumi szűrővizsgálat. Lehetséges, hogy kimutatja, hogy valakinek daganatos betegsége van, de egy magas prosztatatumormarker egy sima gyulladásban is előfordulhat. Kiegészítő fizikális és képalkotó vizsgálatok szükségesek a betegség megállapítására vagy kizárására.

Általános szűrővizsgálat a vércukorszintmérés, ami cukorbetegségre hívhatja fel a figyelmet. Ezt terhes kismamáknál minden esetben elvégzik, ugyanis a várandósoknál gyakran előfordul magasabb vércukorszint.

Véradáskor mást néznek

A véradás esetében vérrel átvihető fertőző betegségeket szűrnek ki, ami nem része egy háziorvos által kért vérvételnek. Fontos alapvizsgálat a vérszegénységre utaló hemoglobinvizsgálat, amit minden alkalommal elvégeznek – tette hozzá a doktornő.

Sokszor így derülnek ki rejtett gyulladásos betegségek vagy akár egy daganatos betegség is. Sajnos a normál hemoglobinérték sem azt jelenti, hogy a páciens teljesen egészséges, hiszen ez csak egyetlen laboratóriumi paraméter. Továbbá AIDS-re és hepatitis C-re szűrnek, utóbbi mostanában újra terjedőben lévő betegség.

(A borítóképen: Általános vizsgálat a vércukorszint mérése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában