Koronavírus

2020.04.14. 14:00

Most tényleg ideje letenni a cigit

Drasztikusan csökkenti saját szervezetének esélyeit a vírussal szemben, aki dohányzik.

Bartók Nándor

A rendszeres dohányzás okozta károkat több hónapba is beletelik, mire a tüdő valamennyire korrigálja, viszont az egészségünket már hetek, sőt napok alatt is javítja, ha letesszük a cigarettát. Ezekben a nehéz időkben pedig sorsdöntő lehet, ha valaki a változás mellett dönt.

Arról, hogy milyen pozitív hatásokról beszélünk és mennyit ártunk magunknak azzal, ha nem változtatunk, dr. Ujj Róbert miskolci háziorvossal beszélgettünk.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a dohányzásnak?

A dohányzásnak kettős hatása van. Először is, a dohányfüst megbénítja a tüdőnek és a hörgőrendszernek azt a funkcióját, ami arra hivatott, hogy tisztítsa a tüdőt. A hörgőrendszer feladata, hogy folyamatosan hajtsa ki a szervezetből a különböző káros anyagokat, apró porszemcséket. Ha nincs ez a tisztító funkció, a káros anyagok lent maradnak és sokkal jobban kifejtik a hatásukat.

Tehát ez a tisztító funkció gyengül

Az ember egy nap alatt is rendkívüli mennyiségű levegőt lélegez be. Ha valaki cserélt már légszűrőt mondjuk a kocsijában, akkor tudja, hogy akár egy év alatt is milyen mértékben képes koszolódni, mennyi szennyeződés képes lerakódni rá a levegőből. A dohányosoknál a dohányfüst ezt a tisztítófunkciót bénítja meg.

Ez miben nyilvánul meg a hétköznapokban?

Több nyoma is van, ennek köszönhető például, amikor reggel egy köhögésroham tör rá az emberre, egy köpetürítéssel nagyobb mennyiségű slejm és váladék ürül ki a szervezetből. Ennek az oka a folyamatos gyülemlés, melyet az említett tisztító funkció gyengülése miatt köhögéssel képes csak felszakítani az illető.

Említette a kettős hatást

A másik közismert hatása a dohányzásnak az immunrendszer gyengülése, illetve az ér-összehúzó hatása, mely által a vér áramlása is romlik. Ez pedig rengeteg betegséghez és hosszú távú problémához vezethet.

Érdemes tehát ebben a nehéz időben még inkább megfontolni a leszokást?

Ez mindenképpen jó időszak arra, hogy abbahagyjunk egy rossz szokást. Igaz, hogy ebben a helyzetben mindenki feszültebb, frusztráltabb egy kicsit, ami a leszokás ellen hat, hiszen sokan pont az idegeskedés miatt gyújtanak rá, de ha félünk a megfertőződéstől és a betegségtől, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a leszokáson.

A home officeban dolgozóknak egyben könnyebb és nehezebb is, hiszen akik bérházban élnek, és a lakásban nem gyújtanak rá, azoknak kényelmetlenséget okozhat napközben lejárni minden szálhoz, ha mondjuk nincs lehetőségük kimenni az erkélyre.

Mi a különbség aközött, ha egy dohányos vagy egy nem dohányos kapja el a vírust?

Náluk jobban elő fognak jönni a problémák. A dohányzás tulajdonképpen majdnem annyit ront a helyzeten, mintha valakinek lenne egy krónikus betegsége.

(A borítóképen: Dr. Ujj Róbert | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában