Kertművelés

2020.04.05. 08:30

Kertbe hívogat az április

A kertindító munkáktól az ültetés befejezéséig minden végezhető ebben a hónapban.

Horváth Imre

Bizony szalad az idő, ami sokakat feszélyezhet, hiszen még rendesen el sem végezték mindenhol a márciusi munkákat, de máris az áprilisba léptünk. Ebben a hónapban pedig bőven van tennivalója a kertészkedőknek, ehhez pedig – a remények szerint – a jó idő is adott lesz.

A hideg nem túl jó a magoknak

Nagyon fontos munkálatok várnak ránk áprilisban a zöldséges- és virágoskertekben, amelyek nagyban meghatározzák majd a munkánk gyümölcsét. A talaj-előkészítés, a tápanyagellátás, a védelem és az ültetés határozza meg, milyen lesz idei termésünk, amelynek mind-mind itt van az ideje. Persze ismételnünk kell a mindenki számára megnyugtató aranyigazságot is: senki nincs lemaradva még semmiről, ha valaki még csak most végzi a talaj mozgatását és tervezi csupán az ágyásokat, sem kell, hogy kétségbe essen. Mivel az utóbbi pár évek időjárása nemcsak a másod-, hanem a gyorsan fejlődő növények esetén a harmadvetést is lehetővé teszi, így a kertünk egyszeri beültetésére még júniusban is van lehetőség.

Apropó, ha már időjárás. Való igaz, hogy a csapadék és a napos órák aránya pontosan ideális erre az időszakra, azonban a hőmérséklet most erősen lecsökkent. Nem mondhatnánk, hogy ez április első napjaiban merőben szokatlan lenne, azonban a magok eredését és a növények fejlődését biztosan nem szolgálja. Ne gondoljunk tehát mindjárt a legrosszabbra, – vagyis, hogy nem sikerült a vetés –, ha a magok csomagolásán feltüntetett idő elteltével sem bújtak még ki a növénykezdeményeink.

Metszeni is lehet még

Április a korai gyümölcsfajták virágzásának, így beporzásának ideje. Az őszibarackot minden szakember javaslata szerint metszhetjük a virágzás alatt, de egyre erősebb az a nézet, hogy más gyümölcsfajtákat is meg lehet ilyenkor még metszeni. A virágzás alatt egyébként is jobban látni, hogy melyek lesznek a termőágak, mit érdemes inkább meghagyni. A szőlőben el kell távolítani a harmatgyökeret. Ha szükséges, telepítsünk új tőkéket. Ha még eddig nem tettük meg, akkor itt az ideje a komposzt megbontásának, amit átrostálás után használhatunk humuszként a talajhoz, ültetéshez.

(A borítóképen: Nem késő elkezdeni: földlazítással indulhat a munka | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában