Faragóművész

2020.04.26. 12:00

Faragás: 250 évre is elég anyaga van otthon

Szondy Sándor hangszerkészítő reméli, hogy taníthatja még fiatal művészbarátait.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A 76 éves faragóművész idén ünnepli hivatásának ötvenedik jubileumát. Tevékenyen tölti idejét a járvány alatt is. Alkotásai az otthonának tetőterében berendezett galériájában láthatók.

– Korábban balesetet szenvedtem, a felkarom darabokra tört, és egy ideje újra elkezdett fájni. Ezért úgy döntöttem, hogy kisebb, aprólékos, finom munkákat fogok csinálni, amikhez kifejezett fizikai erő nem szükséges. Most ezekkel haladok előre – meséli Szondy Sándor.

Az alkotó arra készül, hogy megidézi gyermekkorának miliőjét.

– Két éve elhunyt a nejem, de van egy aranyos párom, akivel együtt élek, és ő inspirál engem. Legutóbb húsvétra meglepetésképpen csináltam egy népies mintázatú Fabergé-tojást kókuszdióból. Eltettem még két gyönyörű hófehér és fekete végű szaru ökörszarvat, amiből kürtöt fogok faragni. Ez kitölti majd az időmet egy ideig, mert nagyon aprólékos dolog. Körülbelül 250 évre való alapanyaggal rendelkezem! Hiányt nem szenvedek. Néhány egzotikus fát szívesen el is ajándékozok. Magamnak most félretettem egy hatalmas, másfél méteres, táblaképnek való hársfát. Annak idején gyermekkoromban egyetlenegy festmény lógott a falon: Jézus az elveszett báránnyal. Ezt a témát szeretném feldolgozni a nagy lélegzetű domborművön – sorolja.

Kivirágzott a kert

Szondy Sándor másik hobbija a kerti munka és az ültetés.

– Az unokáimmal hozattunk palántákat. A nemes kecskerágó különböző fajtáit, bársonyvirágot, árvácskát, muskátlit. A szükséges testmozgást elvégezzük. A 30 méter hosszú udvarunkat naponta többször bejárjuk, ami vidám szórakozás egyben. Viszont az utcára csak akkor megyünk, ha nagyon muszáj, szájmaszkban és kesztyűben. A fiam és a lányom is segítenek nekünk – mondja végül.

(A borítóképen: Szondy Sándor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában