Környezettudatos életmód

2020.03.11. 16:30

Takarítsunk ecettel, fehérítsünk citrommal!

Érdemes nagyanyáink környezetkímélő, olcsó praktikáit használni.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

– Az ismerőseim, rokonaim pazarlóan élnek. Összevissza vásárolnak mindenféle tisztító- és illatszereket. A tesóm egyszer meg is jegyezte, könnyű nekem, mert nem kell sokat költenem a háztartásom és a személyes higiéniám rendben tartására. Merthogy én ezt olcsó, környezetbarát, alternatív szerekkel oldom meg – mesélte Spisák Edina, a Holocén Természetvédelmi Egyesület önkéntese, aki hétfőn az Ifjúsági Házban tartott előadást a Kapuzörgetők rendezvényén. Edina olyan, a háztartásban alkalmazható megoldásokat ajánlott a Családi tanulókör résztvevőinek, melyek környezet- és egészségkímélők, hulladékcsökkentők és nem mellékesen olcsóbbak, mint az üzletekben kapható szerek.

Fotó: Kozma István

Edina elöljáróban azt is hangsúlyozta, nem szabad elfelejtenünk nagyanyáink praktikáit, de mivel a jelenben élünk, meg kell találnunk a régi és új közötti egyensúlyt.

Ecet és mosószóda

Ezután számos hasznos tanácsot adott háztartásunk zöldítésére.

– Komoly dilemmát okozhat sok háziasszonynak, hogy hogyan fertőtlenítse a lakását. Ha beteg a gyerek, akkor sokan megveszik a drága, nátrium-hipoklorit tartalmú szereket. Pedig a fertőtlenítés történhet egyszerű, meleg vízzel, ecettel és pár csepp teafaolajjal. Ugyanazt a hatást érjük el vele, mint a népszerű tisztítószerekkel. A mosáshoz mosópor vagy mosógél helyett kiváló alternatíva a mosószóda, az öblítőt pedig ki lehet váltani ecet, víz és illóolaj keverékével. A hűtőgépünk szagtalanítására is van megoldás. Erre nagyszerűen alkalmas a szódabikarbóna. A fehér ruhákat pedig citrom segítségével lehet fehéren tartani. Én úgy szoktam, hogy amikor leveszem a függönyeimet, a mosógépbe egy fél, felkarikázott citromot is hozzáteszek. Jó a citromsav is, ezt por formájában lehet kapni – sorolta a zöld praktikákat Edina.

Fotó: Kozma István

Felhívta a figyelmet: ha öko- és biotermékeket vásárolunk, érdemes alaposan megnézni, milyen összetevőkből áll. A kereskedők ugyanis tudják, hogy egyre nagyobb a kereslet az alternatív megoldásokra, ezért visszaélnek az öko és bio jelzéssel. Sok információ érhető el a tudatos vásárlók weboldalán, a krémmánia weboldalán pedig egyesével lehet megismerni az adott termékek összetevőit. Megtudhatjuk, hogy ezek az összetevők mennyire károsak a környezetünkre és saját egészségünkre.

Szódabikarbóna

Edina beszélt a hölgyek által kedvelt dezodorokról is.

– Érdemes ennek is megkeresni a természetes verzióját. Jó megoldás lehet, ha a golyós dezodoros flakonba szódabikarbónát teszünk. Az izzadás ugyanis természetes folyamat, a szervezetünknek szüksége van rá, hiszen így hűti a testünket. Ha azonban szódabikarbónát használunk, akkor az izzadságunknak nem lesz kellemetlen szaga, és nem teszünk kárt se a környezetünkben, se az egészségünkben. Az utóbbi években férfiaknál is diagnosztizáltak emlőrákot, mert ők is illatosított dezodorokat használnak – jelezte Edina. Hozzátette: arra is figyelnünk kell, hogy a termékeken ugyan feltüntetik, hogy tesztelték őket, de több termék egymásra hatását nem biztos, hogy vizsgálták.

(A borítóképen: Spisák Edina, előadó)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában