Sokat segít a kockás füzet

2020.02.07. 14:00

A háztartási napló lehet a takarékosság alapja

Anyagi biztonságunkat erősíti, ha tudjuk, milyen bevételeink és kiadásaink vannak.

Hegyi Erika, Szaniszló Bálint

Érdemes minden kiadást és bevételt feljegyezni

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Gál Tünde Anna 55 éves háziasszony. Nem lepődik meg, amikor azt kérdezzük tőle, hogy vezet-e háztartási naplót. Huszonöt évvel ezelőtt ugyanis, amikor még fiatal édesanya volt, bizony egy kockás füzetbe jegyezte a család kiadásait és bevételeit.

– Két kisgyermekünk volt, én csak a gyest kaptam, akkor még nem támogatta az állam úgy a gyermekes családokat, mint ma, ráadásul építkeztünk, úgyhogy igencsak észnél kellett lennünk a költségvetést illetően. Szerencsére az édesanyáméknál laktunk, így albérletet és rezsit nem kellett fizetnünk. Tulajdonképpen az emiatt megspórolt összegből tudtunk apránként házat építeni. Minden hónapban pontosan feljegyeztem a bevételeinket, a várható kiadásainkat, és ami maradt, azt költöttük csempére, radiátorokra, festékre és minden másra, ami az új otthonunkhoz kellett. Minden hónapban tettem el egy kis tartalékot is, hiszen a gyerekek miatt mindig adódtak váratlan kiadások. Ha betegek lettek, meg kellett venni a drága gyógyszereket, vitaminokat, ha kinőtték a cipőjüket, akkor a cipőboltban hagytunk ott néhány ezer forintot – emlékszik vissza közös életük kezdetére Tünde. Azzal folytatja, hogy ma már nem vezet háztartási naplót. Nem azért, mert rengeteg lett a fizetése, hanem azért, mert a gyerekei felnőttek, önálló keresetük van, így ő és a férje kijönnek jelenlegi bérükből. A hosszú évek tapasztalata megtanította őket, hogy mire jut és mire nem, így olyasmit nem vásárolnak, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Kártya vagy boríték?

Baranyi-Kiss Csenge viszont két éve házasodott össze a férjével. Elárulta, ha a szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy lakást vegyenek a gyerekeiknek, akkor bizony nagyon nehéz egyről a kettőre jutni. Nekik is maguknak kell megteremteniük mindent, ami a közös élethez szükséges.

– Megmondom őszintén, ha nem is vezetek szabályos háztartási naplót, de hozzávetőleges kalkulációt készítek. Nekem nehézség, hogy minden pénzmozgás elektronikusan történik. Ha a kezemben lenne a pénz, akkor külön-külön borítékokba tenném az albérletre, a rezsire, az élelmiszerre és egyéb kiadásokra szánt összeget, és csak annyit költenék, amennyi a borítékban van. Persze azt most is látom, hogy például a hónap közepén vagy vége felé hogy állunk anyagilag, és ha rosszul, akkor visszafogjuk a kiadásainkat. Szeretnénk spórolni minden évben, egy keveset sikerül is, és tervezzük, hogy igénybe vesszük majd a családi kedvezményeket, csak ahhoz sok követelménynek kell megfelelnünk – sorolja Csenge.

Szorgalmasan jegyzetelt

Mária, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, már nyugdíjas. Ő azt mesélte lapunknak, hogy neki az iskolában még tanították, hogyan kell háztartási naplót vezetni. Fiatalasszonyként jegyezte is szorgalmasan a bevételeket és a kiadásokat, de ma már egyedül él, nyugdíjból, és az évek megtanították arra, hogy mire költhet és mire nem.

– Még mai is emlékszem, a tanárunk gyakran emlegette, hogy gyarapodni csak úgy lehet, ha kevesebbet költünk, mint amennyi a fizetésünk. Nem baj, ha csak egy kevés összeget tudunk havonta megspórolni, de valamennyit mindenképpen tegyünk el, mert soha nem lehet tudni, mikor jön egy váratlan kiadás, és nagyobb dolgokat is sokkal olcsóbb a megtakarított pénzünkből megvenni, mint hitelből. Ezt a jó tanácsot annyira igaznak éreztem, hogy egész életemben eszerint éltem. Csak y vettünk fel hitelt a férjemmel, amikor lakást vásároltunk, de akkor muszáj volt, mert azt a milliós összeget évtizedekig tudtuk volna csak összespórolni – meséli Mária a gazdálkodási alapelveit.

Hozzáfűzi: nemcsak a hitelekkel, de a befektetésekkel is vigyázni kell. Ő mindig a biztonságot tartotta fontosabbnak a nagyobb anyagi haszonnál.

Hegyi Erika

A háztartási napló

Az év eleje sok árucikk és szolgáltatás drágulását hozta. Újra felszínre törnek a családi takarékossági törekvések. De hogyan lássunk hozzá? A háztartási napló lehet a hatékony eszköz.

Tudás és tapasztalat

Az iskolában még ma is keveset tanítanak nekünk a pénzről. Amit eddig megtanultunk, az legtöbbször a véletlen műve volt. Reméljük, a gyermekeink esetében már másképp lesz. Valamikor otthon is meg lehetett tanulni a legfontosabb dolgokat, mert a régi háziasszonyok háztartási könyvet vezettek. A pénzzel való bánásmód generációkon át öröklődött és alakult.

Érdekesség, hogy a legtöbb gazdag ember soha nem felejtette el, hogy a pénzügyek ellenőrzése az anyagi helyzet alapja. Az ifjabb John D. Rockefeller például a fiait is elszámoltatta a zsebpénzükkel. A pénz kezelésével kapcsolatban pedig egy ma is használható pénzügyi modellt alkotott meg. Rockefeller modellje a következő alapgondolatokra épül. Tedd félre a bevételeid 10 százalékát! Fizesd ki a kötelezettségeidet! Jövedelmed egy részét add át a rászorulóknak! Élj a maradékból! Jóléti kiadásaidra soha ne vegyél fel hitelt!

Az elveken lehet vitatkozni, de a gyakorlati kivitelezés alapeszköze nem más, mint a már említett pénzügyi háztartási napló, amelynek legfontosabb elemei a havi állandó bevételek és a havi állandó kiadások összeírása, a változó bevételek és kiadások időrendi sorrendben történő vezetése. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, össze kell gyűjteni a számlákat, a nyugtákat, azokat a kiadásokat, amelyekre nincs számla, és figyelni kell a banki folyószámlán levő mozgásokat. Az összesítés mutatja az anyagi helyzetet.

A lényeg, hogy legyen…

Sokakat az idő riaszt el. Eleinte biztos több idő, napi 10-20 perc és havi 1-2 óra kell a könyveléshez. Ha a napló vezetése szokássá válik, olyan készséget sajátíthatunk el, ami megalapozza a stabil pénzügyi helyzetet. A napló formája másodlagos kérdés, mindenkinek más módszer a megfelelő. Lehet kockás füzet, Excel-tábla, netes programok. A lényeg, hogy legyen…

Szaniszló Bálint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában