Művészet

2020.01.11. 12:30

Rajzok „bemártós” tussal

Negyvenhat éve adta közre első karikatúráját lapunkban.

Szimultán – az első Mező István-karikatúra lapunkban

Forrás: Mező István rajza

1974 novemberében jelent meg az ismert karikaturista, Mező István első rajza lapunkban.

Történet a hőskorból

Ennek történetét azért osztotta meg velünk, mert 75 éves a lapunk, és bár az ő kötődése az Északhoz nem ilyen régi keletű, de bizony már ennek is komoly múltja van.

– Személyesen vittem be a rajzot a Bajcsy-Zsilinszky utcai sajtóházba, a sportrovathoz. Nyitrai Péter volt ott a rovatvezető. Később a Mi egyetemünk című miskolci egyetemi laphoz került, oda még vittem neki rajzokat, majd a rendszerváltás környékén Győrbe került... onnantól már nem tudok róla... Műszaki rajzlapra, bemártós tustintával rajzoltam. És ha bevittem a szerkesztőségbe, többé nem láttam... esetleg néha a megjelenés után a tördelőszerkesztő irodájában megtaláltam... Akkor még nem volt számítógép, szkenner és nyomtató sem. Ha valahol elrontottam a rajzot, akkor vagy kifestettem fehér hibajavítóval, vagy zsilettpengével kivágtam, és újrarajzoltam azt a részt. Ez volt a hőskor – idézte fel Mező István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában