Kertész

2020.01.19. 09:30

Hogyan metsszük meg a lilaakácot?

A lilaakác igazi dísze lehet kertünknek, de nem árt figyelni rá, hogy szép legyen.

Most még csak a fotón gyönyörködhetünk a lilaakácban

Forrás: Shutterstock

A lilaakác metszés nélkül is szépen nő, és virágot is hoz, de a kertben túlságosan elburjánzik, ezért szükséges, hogy évente kétszer megmetsszük.

Ha nem virágzik

Az első metszés az úgynevezett téli, amelyet kora tavasszal végzünk el, amikor a tavalyi hajtásokat megkurtítjuk, eltávolítjuk az összes nem kívánatos vesszőt, és a túl hosszúra nőtt hajtásokat visszavágjuk három-öt rügyre. Elvirágzás után végezzük a nyári metszést, ilyenkor a vesszőket felére vágjuk vissza, és ritkítsuk ki az új hajtásokat.

A lilaakácnál rendszeres probléma, hogy nem virágzik. Mielőtt drasztikus lépéseket teszünk vele szemben, nézzük meg, hogy milyen okai lehetnek a virágzás elmaradásának.

A leggyakoribb ok, hogy magról ültetett növényünk van, mely nagyon sokára fog virágot hozni. Az oltott, dugványról, sarjról szaporított példányok virágzása is körülbelül a harmadik évtől várható. Egy magonc esetében ez jóval hosszabb idő, hét-tíz évig is várnunk kell, hogy a virágában gyönyörködhessünk.

A lilaakác szereti a napsütést. Olyan helyet válasszunk számára, ahol legalább napi hat órán keresztül éri közvetlen napsütés. A késői fagyok és a viharos szelek kárt tesznek a hajtásokban, mely a virágzás elmaradását okozhatja. Szélvédett helyre ültessük. Kerüljük a magas nitrogéntartalmú mű­trágyák használatát.

A lilaakác is hüvelyes növény, vagyis rögzíti a talajban a nitrogént. A túladagolása erős burjánzáshoz vezet, és gyenge virágzást okoz.

Neveljük fává!

A lilaakác rendszeres visszametszéssel, a csúcs és oldalhajtások eltávolításával idővel formás fácskává alakítható.

Ennek egy fontos lépése, hogy stabilan egy karóhoz rögzítsük, több pontban is, egyenes szárral, mert ez lesz a fácskánk törzse. Mikor elérte a tervezett magasságot, a csúcshajtást és az oldalhajtásokat is rendszeresen vágjuk vissza, hogy bokrosodjon.

A második év tavaszán metsszük meg, és továbbra is az oldalhajtások visszametszése és a csúcs levágása a feladatunk, melyet a nyár folyamán is el kell végeznünk.

Harmadik évben a törzsről vágjuk le az összes alsó oldalhajtást, hogy a faformát kiadja. A következő években is a formázása, igazgatása lesz a feladatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában