Farsang

2020.01.12. 17:00

Házibulikon még népszerű

A kicsik legszívesebben szuperhősöknek és rajzfilmszereplőknek, a nagyok vámpírnak öltöznek be.

Detzky Anna

A gyerekek kedvelik a tréfás jelmezt

Forrás: ÉM

A farsang az az időszak, amikor bárki büntetlenül bújhat valaki más, akár egy képzeletbeli lény bőrébe. Az ez iránt mutatkozó igény napjainkig sem változott, csak 21. századi formát öltött. Miskolcon egyetlen jelmezkölcsönző működik, a Miskolci Nemzeti Színház jelmeztárában, de egy kis kreativitással otthon vagy megrendelésre is ötletes jelmezeket készíthetünk. Rovinár Krisztina szabó korábban a Diósgyőri vár számára varrt korabeli öltözeteket, most pedig az idei trendekbe avatta be az olvasókat.

Kedvelik az extrémet

– Az általános iskolákra jellemző, hogy őrzik még a farsangi hagyományokat. Az óvodások, kisiskolások az éppen adott időszakra jellemző rajz- és mesefilmek szereplői szeretnének lenni, vagy szuperhősök. Egy iskoláscsapat pedig stewardessruhát kért idén tőlünk. Karácsonytól egészen február végéig pedig számos beöltözős céges, alapítványi és házibulit is tartanak – mesélte a ruhakészítő.

Sokan minimál jelmezekkel oldják meg farsangi öltözéküket, de mások jobban készülnek rá.

– Az általam megvarrt ruhák több mint egyharmadát jelmezként rendelik meg, és még Tiszaújvárosból, sőt Budapestről is akadnak visszatérő kuncsaftok. Néhányan csak kellékeket kérnek, parókát, kalapot, csizmát vagy egy kardot. A vámpírjelmez a legnépszerűbb, szinte minden évben rendelnek tőlünk, de más extremitások is előfordulnak. Olyanra is volt már példa, hogy balettruhát varrtunk egy kopasz, kigyúrt fickónak. A legextrémebb megrendelés egy bőrmaszk volt szegecsekkel kiverve, de más furcsa dolgokat is csináltunk már. Büszkeségünk a 4 és fél méteres drótvázra épített óriásbáb dinoszaurusz a Herman Ottó Múzeum előterében – említette beszélgetőtársunk.

Kész ötleteket hoznak

– Akik középkori jelmezt keresnek, azokat átirányítjuk a Miskolci Nemzeti Színház jelmeztárába. A városban több jelmezkölcsönzőre is lenne igény, de sajnos hiányzik hozzá a szakképzett munkaerő, és nehéz kizárólag ebből megélni. A jelmezek ára nagyon változó nálunk. Egy ovis sárkány- vagy hercegnőjelmez 3000 forinttól, akár 60 000 forintig is terjedhet, de a legdrágábbakat általában előkelő bálokra készítjük. Ha valaki komolyabb kollekciót szeretne, jól teszi, ha másfél hónappal hamarabb felkeres bennünket. A halloween szintén kiemelt időszak, akkor a szörnyek, az Addams Family tagjai és a halottas maszkok a legkedveltebbek. A hiteles karakterformálásban a sminknek is komoly szerep jut, de az emberek általában már kész ötletekkel, képekkel, rajzokkal érkeznek. Gyakran ruhaanyagot is hoznak – mondta Rovinár Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában