Karácsonyi műsor

2019.12.26. 16:00

Betlehemes játék Tokajban: kilencedszer is előadták

Szabadidejükben vettek részt a tokajiak a próbákon, előadáson.

Erdős József

A hétfői betlehemes játék is nagy sikert aratott

Fotó: Erdős József

Kilenc éve játsszák már a betlehemes játékot Tokaj főterén. A hagyományosan szenteste előtti napon tartandó előadáson a város apraja-nagyja megmozdul, a szereplő gyerekek mellett tanárok, vállalkozók, papok és lelkészek is aktívan kiveszik részüket a programból.

Nem csak hívők

A Tokaji Betlehemes 2011-re vezethető vissza, az év januárjában kezdett róla beszélgetni a kezdeményezés ötletgazdája és a város görögkatolikus parókusa. Már akkor valamennyi Tokajban működő keresztény egyház helyi vezetője is csatlakozott az ötlethez, a Nagyszombaton előadott passiójáték sikere pedig tovább ösztönözte az amatőr színészeket a folytatásra.

– Nem csak hívők vannak köztünk, van olyan is, aki bevallottan nem templomba járó ember. De ennek ellenére szívesen szerepel velünk, a közösségünk annyira megfogta, hogy örömmel vesz részt az előadásainkon – mesélte dr. Simon Csaba ötletgazda. – Sőt, volt olyan iskolás gyermek, aki az elő­adásunk után kezdett érdeklődni a Biblia iránt – tette hozzá. A betlehemes játék a bibliai történet mellett egy hagyományos tokaji pásztorjátékot is bemutat, ennek a forgatókönyvét egy tősgyökeres barátjától kapta az elő­adással hagyományt teremtő, a mindennapokban egyetemi kémiadocensként dolgozó dr. Simon Csaba. Az előadásban persze helyet kap a gyermekbetlehemes előadás is, valamint éppen a három király története, amikor megérkezik a Kisjézushoz.

– Mindezek mellett talán a legkülönlegesebbé a helyszín teszi játékunkat. Kevés városnak van ilyen meghitt főtere, ha nem itt tartanánk a betlehemest vagy a nagyszombati passiót, nem lenne ilyen hangulata – emelte ki az ötletgazda.

A jövőre jubiláló betlehemes kapcsán dr. Simon Csaba hozzátette, nem volt sosem szándékuk egyfajta professzionális előadássá alakítani a játékot. A résztvevők tanulnak, dolgoznak és szabadidejüket áldozva vesznek részt a próbákon és az előadáson. Több szereplő tagja a város vegyes karának is, melynek az ünnepi időszakban egyébként is számos fellépése van. Az ötletgazda azt mondja, a betlehemes megmarad egy amatőr játéknak saját örömükre és azokéra, akik elmennek megnézni a mintegy harminc főt felvonultató játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában