Olvasói történet

2019.12.26. 17:00

Befogadtunk a nevében egy szegény kisfiút

„Aki egyet befogad e kicsinyek közül, Engem fogad be…” (Márk ev. 9, 37)

Boda Józsefné Marika

Csellő Jázmin alkotása

1998. november elején pusztító árvíz zúdult végig Kárpátalja szinte egész területén. Több ezer család vált földönfutóvá. Megindult a nemzetközi segítség, elsősorban Magyarország vette ki a részét.

Egy miskolci gyülekezet felhívására mi is jelentkeztünk, hogy megnyitjuk otthonunkat és a szívünket egy árvízkárosult gyermek előtt. Nekünk egy Álik nevű ukrán kisfiú „jutott”, aki beszélt magyarul, és öt gyermekünk mellett családunk része lett néhány hétig.

Azon a télen sok hó esett, és meg is maradt hosszú ideig. Két legkisebb gyermekünkkel és fogadott fiúnkkal naphosszat kinn voltunk a szikrázó napsütésben, és rendkívül élvezték az Avas lejtőin való szánkózást. Észrevehetően egészséges arcszínünk lett a szabad levegőn!

Megmutattuk Áliknak a várost és a környéket is. Igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy legalább az itt töltött idő alatt feledtessük vele az átélt traumát. Teltek a napok, hetek, közeledett a Karácsony. Bennem volt egy kis szorongás, hogy milyen lesz így a Szenteste egy „idegennel”, hiszen azelőtt csak szülők, nagyszülők és gyerekek ünnepeltünk együtt. Jó volt! Átélhettük, hogy milyen az, amikor megosztod a javaidat mással, olyannal, aki rászorul a szeretetedre, és aki nem tudja visszafizetni.

Távozása előtt kértem, hogy írjon a vendégkönyvünkbe néhány mondatot. Meglepetésemre azt válaszolta, hogy ő nem tud írni magyarul, csak beszélni tanult meg a falujuk magyar gyerekeitől. Így ukránul írta le amit lefordított nekünk magyarra: „Mindent köszönök. Nagyon tetszett minden és jól éreztem magam.”

Mikor a Megváltó e világba érkezett, nem volt számára hely. Mi úgy kínáltunk szállást Neki, hogy a nevében befogadtunk egy szegény ukrán kisfiút. Még Karácsonyra is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában