Állatvilág

2019.11.24. 16:00

Tehetünk a diabétesz ellen

November a cukorbetegség hónapja, amely sok kutyát és cicát is érint, de a betegség még időben kiszűrhető.

Detzky Anna

A macskák is veszélyeztetettek lehetnek (illusztráció)

Forrás: ÉM

Amikor új kisállat kerül az otthonunkba, valószínűleg nem a diabétesz veszélye merül fel bennünk elsőként, pedig főleg idős korban kedvenceinknél is előfordulhat.

A kutyák leggyakrabban 7 és 9 éves kor között, a macskák pedig 8 és 13 éves kor között válhatnak cukorbeteggé. Ez veszélyes állapot, nemcsak azért, mert maradandó károsodást okozhat a testben, hanem azért is, mert a korai fázisban, amikor még könnyen kezelhető lenne, sokszor teljesen tünetmentes.

Egyes fajták genetikailag hajlamosabbak rá, ami ellen nem sokat lehet tenni. A törpeuszkárnál, a tacskónál, a schnauzernél, a cairn terriernél, a beaglenél és a sziámi macskánál sajnos nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség.

Mozgás és ivartalanítás

Az örökölt hajlam miatt a diabétesz nehezen előzhető meg, de az egészséges életmód ebben is segítség lehet az állatorvos-közösség javaslata szerint: „Idetartozik az állat aktivitásának fenntartása. A frissítő kocogások, átmozgató játékok vagy – idősebb állat esetén – a kellemes séták napi rendszeressége nagyon fontos. Lényeges a megfelelő étrend, amiben az állatorvos tud felvilágosítást nyújtani. Ugyanis nem mindegy, hogy husky vagy border collie kutyáról beszélünk, vagy esetleg abesszin macskáról. A különféle fajtáknak különböző a táplálékszükséglete, az egyéni adagolásról nem is beszélve. Végül a nőstény kutyák ivartalanítását kell még megemlíteni. Őket a hormonok aktivitása miatt jobban fenyegeti a cukrosság, de ez a lépés nőstény macskák esetében is okos döntés lehet.”

Speciális étrend

Az évi gerontológiai szűrővizsgálat során még korai fázisban fel lehet ismerni a betegséget.

– Egyre gyakrabban diagnosztizálunk diabéteszt kutyáknál és macskáknál is. Nem könnyű felismerni, jellemző tünetei, hogy emelkedik a vízfogyasztás, gyakran szomjas az állat és sokat iszik. Amellett, hogy normál étrendet tart a gazdi, súlycsökkenés és erőtlenség jelentkezik. Nagyon súlyos esetben látásromlás és hályog alakul ki a szemen szövődményként, illetve máj- és vesebetegség – sorolta dr. Puskás Gábor kamarai specialista állatorvos szakértőnk. – Az inzulinadagolás beállítása vérvétellel egyénileg történik, és több kontrollvizsgálatot igényel. Általában ez napi injekciózást jelent a bőr alá speciális fecskendővel. Ha az állat megfelelő kezelést kap, nem következik be életminőség-romlás. Az etetést érdemes naponta ötször, kisebb adagokban ismételni, és fontos odafigyelni a fehérje túlsúlyára a szénhidráttal szemben. Manapság léteznek gyógytápok, amelyek kifejezetten diabéteszes állatoknak valók, bár ezek nagyon költségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában