drónvideón Borsod

2019.11.13. 17:30

Ki gépen száll fölébe…

Lélegzetelállító drónvideót készített megyénkről Fehér Sándor fotós.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Nemrégiben kaptunk egy levelet Fehér Sándortól, melyben elküldte nekünk az általa készített, közel hat perces drónvideót, hogy osszuk meg a Borsod Online olvasóival is. A gyönyörű videó láttán azonban úgy gondoltuk, megkérjük az alkotót, meséljen egy kicsit annak készítéséről és magáról is.

Gyerekkori rajongás

Sándor gyermekkora óta a fényképészet szerelmese, egészen kicsi korától kezdve kattintgatott. Később a filmezést is megkedvelte, leginkább esküvői videókat készített, lagzikon forgott a kamerája. Majd gyermekük született, és a család lett az első, nem akarta az összes hétvégéjét távol tölteni, így parkolópályára került a fotózás és a filmezés. Azóta azonban a baba felcseperedett, Sándor pedig újra belevetette magát a régi hobbijába. Sándor tanácsadó egy építőipari cégnél, ami nem annyira kreatív munka, így ezt az oldalát a drónozásban éli ki.

Fehér Sándor Fotó: BNE

– A fényképezőgép mellé vettem egy drónt, és elkezdtem próbálgatni. Majd egyre inkább azt éreztem, hogy jobb gép kellene, így fejlesztettem az eszközeimet. Úgy éreztem, hogy lenne igény a drónvideóra, hiszen drónfotókat sokan csinálnak, de én mindenképpen mozgóképben gondolkodtam – mesélte Sándor. – Először a zenét és a szavalatot hallottam, az ihletett meg, félálomban rohantak meg a gondolatok, és szépen lassan erre építettem fel a videó egész tervét. Márciusban elkezdtem felvenni ezeket a snitteket, szerettem volna, ha minden évszakból van vágókép, de ez végül nem valósult meg, a tél hiányzik. Az utómunka és a vágás azonban két hét alatt megvolt, egy hete tettem fel az ismert videómegosztó oldalra. A családom is segített, folyton véleményezték – folytatta.

Eredetileg ennél jóval rövidebb felvételt szeretett volna, de annyi csodaszép hely van a megyében, ráadásul még így is sok minden kimaradt, mint például a Rudabányai bányató, ami egészen lenyűgöző látványt nyújt a magasból, hogy végül mégsem vágta meg drasztikusan az anyagot.

– Nagyon felgyorsult a világ, az emberek teljesen fel vannak pörögve. Nem adnak időt maguknak, arra, hogy gyönyörködjenek. Ami nem azonnali élmény, és több koncentrációt igényel 2-3 percnél, az nem érdekli őket – érvel Sándor a rövidebb videó mellett. – Ennek ellenére a közösségi oldalon egy hét alatt majdnem 50 ezer embert ért el, a videómegosztón pedig 7 ezer körüli a látogatottsága, ami egészen szép szám.

Nehézségek

A legnagyobb nehézséget az engedélyezés okozta.

– Teljesen életszerűtlenek a drónozás szabályai, sokkal jobb felvételek is készülhettek volna, ha nem lenne ilyen szigorú az előírás – mondta Sándor. Azonban ez sem szegte kedvét, s noha a megye átfogó bemutatását most pihenteti, már megvan a fejében a következő terv is. – Egy adott helyszínt, természetesen megyei látványosságot szeretnék majd levideózni a négy évszakban, amit timelapse videó jelleggel vágnék össze. De emellett még sok ötletem van – avatott be végül bennünket a fotóművész.

Íme a káprázatos videó:

További videókat és fotókat Fehér Sándor Facebook oldalán találsz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában