állatvilág

2019.11.30. 08:30

Engedjük el a vízimadarakat!

A madarak túlélését szolgálja, hogy télen továbbköltöznek, de az etetésük kikapcsolja ezt a viselkedést.

Detzky Anna

Madáretetés a Duna partján

Forrás: Orbán Zoltán

Fotó: Orban Zoltan

A madarászok tapasztalatai alapján még a jó szándékú emberek sincsenek tisztában azzal, hogy a vízimadarak etetése fölösleges télen. Ennek a szokásnak valójában nincs köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg őket. A témáról Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője beszélt lapunknak.

– Az első, amit fontos leszögeznünk, hogy az énekes madarak etetése abban különbözik a vízimadaraktól, hogy nekik jó esetben olyan táplálékot adunk: gyümölcsöket, magokat és állati zsiradékot, amelyet a természetben is megtalálnak. Odúkihelyezéssel élőhelyet hozunk létre számukra, ők pedig cserébe felcsipegetik a gyommagvakat. A vízimadaraknak azonban teljesen más az életmódja, ugyanis számukra létkérdés a folyékony halmazállapotú víz, ezért télen, amikor beáll a fagy, természetes állapotukban délre vonulnak. A tőkés réce például 1500 kilométert is megtesz a levegőben és ha nem kap enni, akkor elkezdi a természetes táplálékát fogyasztani. Az a tapasztalat, hogyha az ember eteti őket, akkor azonban viszonylag hamar kikapcsol ez a viselkedésük. A fajtársak látványa számukra a biztonságos élőhelyet jelenti, ami egyre jobban erősíti ezt a folyamatot – mondta a szakember.

Nem tudnak áttelelni

Akár a vízimadarak életét is fenyegetheti, ha nem megfelelő táplálékot kapnak.

– Az emberek általában kenyérrel, péksüteménnyel, ropival és chipsszel etetik a madarakat, ami hiánybetegségeket okoz. Különösen a fiatal egyedeknél, akiket még a szülők visznek magukkal az állomáshelyükre. Tehát a vízimadarak téli etetése valójában csak számunkra előnyös, hiszen ezzel a parkjainkban és a városi tavainknál ott tartjuk az állatokat, hogy egész évben gyönyörködhessünk bennük. A modern, városban élő emberekben pedig az csapódik le, hogy ezek a madarak a háziállatokhoz hasonlóan kizárólag azért maradnak életben, mert etetik őket, de valójában teljesen téves ez az elképzelés. Viszont, hogyha ezek a tavak befagynak, akkor az itt maradó vízimadarakra tömeges pusztulás vár – magyarázta Orbán Zoltán.

Könnyű prédává válnak

Alkalmatlan területekre vonzza a madarakat az etetés.

– A vízimadarak etetésének egyik alapvető problémája, hogy a madarakat természetes úton táplálékkal ellátni képtelen, fészeképítésre, költésre és fiókanevelésre teljesen alkalmatlan vízfoltokra, parki tavacskákra, medencékbe, szökőkutakba is képes odacsalogatni. A vízimadár-etetés egyik elkerülhetetlen hatása, hogy rendkívüli mértékben képes növelni az egyedsűrűséget. A bedobált élelemért tülekedő, a falatokért harcoló madarak között jelentősen nő a fajon belüli, és a fajok között egyébként még ritkább agresszió. Ez kisebb nagyobb sérüléseket okoz, ami szélsőséges időjárási körülmények között tovább rontja a túlélési esélyt. A nagytestű vízimadaraknál ugyancsak folyamatos balesetveszélyt jelent a jégre szállás, az elesés, de a csúszós felületen ügyetlenkedő, onnan nehezen felszálló madarak a szárnyas és a szőrmés ragadozóknak is kiszolgáltatottabbak – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában