Ízvilág

2019.09.29. 11:30

Finomat egyszerűen, gyorsan

A hétvégi menüt ezúttal Juhász Lászlóné olvasónk állította össze. A desszert képviselőfánk lesz.

Nagy-Hankó Krisztina

Gyakori a dilemma: mit főzzek a hétvégére?

Forrás: Pixabay

A hétvégi menüt ezúttal Juhász Lászlóné olvasónk állította össze. Saját bevallása szerint szívesen tevékenykedik a konyhában, de azt is szereti, ha gyorsan végez, ezért gyakran főz egyszerűen elkészíthető ételeket. Emília többnyire a piacon vásárol, így azt a húst is, amelyet a vasárnapi ebédhez fog felhasználni. Májgaluskalevest, jércesültet és képviselőfánkot tesz az asztalra.

Dinsztelni kell!

A leves hozzávalóit – három darab gyökeret, három darab sárgarépát – felkockázza, majd olajon megdinszteli, felönti vízzel. Őrölt piros paprikával ízesíti, de időnként zöldpaprikát és paradicsomot is tesz hozzá, majd két darab krumplit.

Ezt követően elkészíti a májgaluskát. Ehhez a 25 dkg májat megdarálja, vöröshagymát tesz bele, sóval, borssal, majoránnával fűszerezi, és jöhet a tojás és a liszt. Az egészet kikeveri, és amikor már fő a leves, beleszaggatja a májgaluskát. Végül petrezselyemzöldet tesz a levesbe, sózza, ételízesítővel fűszerezi. Ez az adag nagyjából 4-5 főnek elegendő, és 2 óra alatt megfő. Fagyasztott zöldségből is el lehet készíteni, csak az a fontos, hogy dinsztelni kell! Így jobb íze van mindennek, de friss zöldségekből a legfinomabb – állítja a háziasszony.

A jércesült csirke felsőcombból készül. Általában négy darab combot, másfél kg burgonyát, négy paprikát és négy paradicsomot használ föl az étel elkészítéséhez, amihez 10 dkg főtt császárszalonna, só, bors, valamint pirospaprika is szükséges. A szalonna a tepsi aljára kerül, majd a krumpli karikára vágva, ezt sózni kell, és követi a karikára vágott paradicsom és a paprika. A csirkecombot sózza, paprikázza, és úgy teszi rá a zöldségekre. A legvégén reszelt sajt kerül a tetejére. Sütőben lefóliázva megpuhul, majd le kell pirítani. A sült nagyjából másfél óra alatt elkészül. Ha a gyerekek és unokák is jönnek, akkor az adagot annak megfelelően növeli Juhászné Emike, aki azt is hozzátette, most például húsz darab csirkecombot vett, és nagy tepsiben süti meg, hogy mindenkinek elegendő legyen. Amíg kapni lehet paradicsomot és paprikát, tavasztól őszig több alkalommal készíti ezt az ételt.

Édesség gyakran kerül az asztalra, a képviselőfánk nagy kedvence a családnak. Ez egy égetett tészta, a 2 dl vizet 10 dkg zsírral fel kell forralni, utána belekerül 20 dkg liszt, egy csipet só. A tűzhelyen 2-3 percig kell kavargatni, amíg összeáll a tészta. Majd levenni a tűzről, és 5 tojást kell egyenként beletenni. Végül összekeverni az egészet addig, amíg hólyagos lesz a tészta. Ebből aztán dió nagyságú halmokat tegyünk a kizsírozott tepsire, amit egy óráig pihentetni kell, majd előmelegített sütőben megsütni. Lényeges, hogy 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Amíg sül a tészta, addig meg lehet csinálni a krémet. Ehhez egy liter tejet szokott két csomag vaníliás pudinggal felfőzni, ha kihűlt a krém, ráteszi a tésztára. A tejszínhabot csak a legvégén, fogyasztás előtt szoktuk rátenni.

Sertésszűz sült almával

Hozzávalók:

60 dkg sertésszűz, 6 ek. olívaolaj, só, bors, édes-nemes paprika, 60 dkg apró szemű burgonya, 2 fej lila hagyma, 2 db alma, 1 dl almalé, 1-2 ág kakukkfű

Elkészítés:

A sertésszüzet megmossuk, szárazra töröljük, majd bedörzsöljük olívaolaj és egy kevés só, bors, továbbá pirospaprika keverékével. Száraz serpenyőben körbepirítjuk, azután átszedjük egy sütőpapírral bélelt sütőtálcába.

A meghámozott burgonyát és lila hagymákat sós vízben félpuhára főzzük. Azután leszűrjük a keveréket, és alaposan lecsepegtetjük. A krumpliszemeket félbevágjuk, a hagymákat pedig cikkekre.

A hús mellett elrendezzük a kimagozott, cikkekre vágott almát, a krumplit és a lila hagymát. Meghintjük egy kevés sóval, továbbá borssal, megszórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, meglocsoljuk a megmaradt olívaolajjal, valamint az almalével, és a 180 fokos sütőben megsütjük.


Bögrés torta liszt nélkül

Hozzávalók:

1 bögre tej, kukoricadara, cukor, őrölt mandula,

1/2 vaj, vérnarancslé, egy bögre cukor

4 db tojás

2 tk. vérnarancshéj, sütőpor

1/4 tk. só

1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy tortaformát.

A tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, majd folyamatos kevergetés mellett ráöntjük a kukoricadarára. Belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a tojásokat, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat.

Összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és 160 fokon 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sziruphoz a vérnarancs levét és a cukrot felforraljuk. Amíg a torta még meleg, a tetejébe lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában