kert

2019.07.31. 17:00

Igénytelen, de hasznos növények

Az alábbiakban olyan kerti növényeket mutatunk be, amelyek termesztése során nem lőhetünk mellé.

Bájer Máté

Korpás Péter is tesz kaprot a kovászos uborkába

Fotó: Ádám János

A legtöbb hasznos kerti növény akkor hozza a legkiválóbb termést, ha a környezetét szépen tartva gondozzuk, locsolunk, gyomlálunk. Akadnak olyanok is, akik beszélgetnek a zöldségekkel, gyümölcsfákkal, a zamatosabb eredmény reményében. Néhány növénynek azonban nincs szüksége luxuskörülményekre, hiszen ha van egy talpalatnyi gazmentes termőföld, napfény és bőséges eső, akkor másra nincs is szükségük ahhoz, hogy szárba szökkenjenek.

Gerillanövény

A különböző tökféléket nem zavarja szinte semmi a folyamatos növekedésben. Nem kell körülöttük körömollóval nyírni a gyepet, erős gyökereikkel képesek a gyomosabb földből is felszívni a tápanyagot. A népszerűbb tökfélék, mint a cukkini, a patisszon, a sütőtök vagy a spárgatök nagy vízfelhasználású növényfajok, így szárazabb időszakban érdemes őket locsolni. Ha azonban olyan nyár köszönt ránk, mint amilyen a mostani, burjánzó levelekkel és zamatos termésekkel számolhatunk. Kedveli a fényt, ezért ne árnyékos helyre ültessük. Tökéletes párja a kertben és a tányéron egyaránt a kapor, ami maga is igazi gerillanövénynek mondható: szinte mindenütt megterem. A magjait aktívan szórja el, amelyek a kert bármely részében képesek kikelni. A lombos virágzatát – ami a különböző tejszínes, húsos ételek remek ízesítője, és a kovászos uborka elmaradhatatlan alapeleme –májustól szedhetjük.

A szívós borsó

Ha a kevés törődést igénylő hasznos kerti növényekről beszélünk, akkor nem maradhat ki a felsorolásból a zöldborsó sem. A kerítés tövébe tavasszal ültetett borsónak csak a növekedés elején kell némi iránymutatás. Szívós, gyorsan növő, hidegtűrő zöldség, ami rengeteg C-vitamint és rostot tartalmaz.

A cékla manapság sokkal kisebb szerepet kap a spájzok polcain, mint nagymamáink idejében. Pedig egy nagyszerű növényről van szó, ami igazi vitaminbomba, emellett nagy mennyiségben tartalmaz rezet, vasat és cinket is. A kertben sem igényel különösebb figyelmet: rendkívül gyorsan nő és bárhol termeszthető. Bár legtöbben csak a gyökérgumót fogyasztják, a levelét is érdemes eltenni, hiszen nagyon egészséges saláták és turmixok készíthetőek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában