Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.07.18. 17:30

A sok napsütés, a hőség betegséggel is járhat

Komoly következményekkel kell számolni, ha túl sokáig tesszük ki magunkat erős nap­sütésnek.

Bájer Máté

A vízben hűsölés is megoldás

Fotó: Kozma István

Az utóbbi hetekben volt hőségriadó és tartósan 26 fokos nappali hőmérséklet is. Ez a higanyszállal járt csárdás már önmagában megterhelő lehet a szervezet számára – se a szívnek nem tesz jót, se az ízületeknek –, azonban a tartós forróságnak szintén megvannak a maga veszélyei.

Aki hallott már a hőkollapszusról, az nem veszi félvállról a kánikulát – ez a kifejezés a meleg miatti ájulást jelenti, ami akár tizenöt perces eszméletvesztést is takarhat. A magas külső hőmérséklet hatására a test intenzív verejtékezésbe kezd, kitágulnak az erek, és emiatt az agyban átmeneti vérkeringési zavar léphet fel.

Szellős ruhát válasszunk!

Ha a test tartósan 41 fokra melegszik, mondjuk, tűző napon végzett fizikai munka következtében, könnyen kaphatunk hőgutát is, ami szédüléssel, hányingerrel, hányással és tudatzavarral jár. A betegség legfőbb jele a kipirult, tapintásra száraz és forró bőr. Súlyos esetben pedig halálhoz is vezethet, ezért amikor észleljük az első tüneteket, azonnal meg kell kezdeni a test hűtését. A vérkeringés helyreállítása érdekében masszírozzuk át a beteget! A hőgutát egyébként könnyű megelőzni, csupán kerülni kell a tűző napot és a zárt ruházatot.

Gyakori betegség nyáron a hőkimerülés is. Ez egy olyan hőártalom, ami több nap alatt alakul ki, és azért veszélyes, mert könnyen átcsaphat hő­gutába. Akkor lép fel, ha nem fogyasztunk elég folyadékot, de erősen verejtékezünk. Tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, hányás és az izomgörcsök. Ilyen esetekben le kell vennünk a felesleges ruhákat, és sürgősen pótoljuk a folyadékveszteséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában