Környezettudatos életmód

2019.06.26. 17:30

Szépség, természetesen!

Cikksorozatunk abban igyekszik segíteni, hogyan éljünk környezettudatosabban anélkül, hogy az egész életünket fenekestől felforgatnánk. Helyette alternatívákat igyekszünk mutatni, saját tapasztalatok alapján. 5. rész: a szépségápolás

Bukovenszki-Nagy Eszter

Illusztráció

Cikksorozatunkban eddig megmutattuk a csomagolásmentes vásárlást, a környezetbarát mosást, a takarítást és a tisztálkodást is. Ezen a héten a környezettudatos szépségápolás tájain kalandozunk.

Noha egy időben szinte függője lettem a tusfürdőknek, parfümöknek, sminkelni nagyon ritkán szoktam, mégis sokszor csábultam el egy-egy szép színű rúzs láttán, és igen, a hajamat is festem. Nem akarok képmutatónak tűnni, de szeretném megmutatni, hogy hogyan is lehet elkezdeni a környezettudatos életmódot apró léptékekben.

A különböző piperecikkek sajnos szintén tele vannak káros vegyi anyagokkal, kőolajszármazékokkal, állati eredetű összetevőkkel, sőt, bizonyos márkák nem ritkán állatkísérleteket is alkalmaznak. Azonban e téren is van lehetőségünk tudatosan választani olyan dekorkozmetikumokat, amelyek nagy részt, vagy teljesen természetes összetevőket és segédanyagokat tartalmaznak.

Testápoló, arckrém

Bár én sosem szerettem a testápolókat és kézkrémeket, ha valaki ugyancsak kevésbé kedveli a zsíros, olajos érzetet a bőrén, ne kenje magára a testápoló vajakat önmagában, érdemes könnyebben beszívódó változatot választani. A zuhanyzás közbeni testápolók közül egy bizonyos márkát próbáltam, de nagyon hamar leszoktam róla, ugyanis „függővé vált” a bőröm. Ez abban mutatkozott meg, hogy ha csak néhány napig nem kentem magam be vele, olyan borzalmasan viszkettem, hogy az elképesztő. El tudjuk akkor képzelni, milyen szintetikus dolgok lehetnek benne…

A flakonos testápolókat lecserélhetjük például tiszta shea vajra. Természetes E-vitamint tartalmaz, így bőrpuhító hatású, de pattanásos, ekcémás problémákra is enyhülést nyújt. Krémalapanyagként, de önmagában is használhatjuk. Előnye még, hogy kapható nagy kiszerelésű, fém tégelyben is, az ökoboltok kínálatában legalább olyan széles a választék, mint a hagyományos krémekéből – mind összetevő, illat, csomagolás tekintetében. Pumpás, tégelyes, tubusos, gyógynövényes, vitaminos, gyümölcsös és még reggelig sorolhatnánk.

Smink

Ahogy fentebb említettem, mivel én gyakorlatilag csak ünnepi alkalmakkor teszek fel sminket, így ezzel kapcsolatban részletes tapasztalatokkal nem igazán tudok szolgálni, de egy fontos különbséget érdemes leszögezni. Minden biokozmetikum natúrnak számít, de nem minden natúr kozmetikum bio is. Olyan ez, mint a minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. A különbség abban rejlik, hogy a bio jelzővel ellátott termékekre szigorúbb előírások vonatkoznak, míg a natúr kozmetikumok esetében nem létezik egyelőre egységes szabályozás. Amit tanácsolni tudok: mivel, a sminktermékek palettáján is megjelent már megannyi natúr márka, válasszunk ezek közül! Ezek elérhetőek az ismert drogériákban is, nem kell sokat kutatni utánuk. Állatkísérletmentesek és nem tartalmaznak vegyi, állati eredetű, csak növényi és ásványi összetevőket, illetve segédanyagokat.

De nem csak ezért fontos: az egészségünk a legfontosabb! Tudtad, hogy egy amerikai kutatás során vizsgált hagyományos ajakrúzsok (amit a nap végére lenyalogatunk, ugye) 100%-ában találtak ólom részecskéket? Nyami. A színezékek gyakran fémszármazékok, nem csak a rúzsokban, hanem általában a dekorkozmetikumokban, amik a legkevésbé sem mondhatóak egészségesnek. És abba belegondoltál már, hogy mennyi vegyületet kensz az arcodra egyetlen alapozóval vagy pirosítóval, ami maszkként feszülve a bőrödre egész nap szívódik a sejtjeidbe? Félreértés ne essék, senkit nem a sminkelésről akarok lebeszélni, csak felvázolni, hogy a könnyen elérhető, agyonreklámozott és ismert márkákon kívül is léteznek olyan termékek, amik nem csak a környezetünket, hanem az egészségünket is megóvják. Érdemes utána nézni!

Sminklemosás

No, de ha már szépen kisminkeltük magunkat, azt este le is kell mosni. Mivel is mossuk le? Így van, eldobható vattapamaccsal, vattakoronggal, nedves sminklemosó kendővel. Amit úgy, ahogy van, azonnal kidobunk. Ha csak mondjuk minden második nap sminkelünk, akkor is tetemes mennyiségű szemetet halmozunk fel vele. Erre is van alternatíva: a mosható sminklemosó párnák, mellé pedig a lebomló fültisztító pálcika.

Ezeket a textil korongokat megvehetjük a különböző öko-webshopokban, de magunk is pofonegyszerűen készíthetünk. Még egy olyan bébielefánt kézügyességével megáldott embernek is, mint én. Puha textilpárnák, olyan mintával, amilyennel csak szeretnénk. Nem sokkal jobb, mint azonnal kidobni?

Az elkészítés lépéseit ebben a galériában meg is mutatom:

 

Hajfestés, hajszínezés

Ugyancsak egy olyan terület, ahol én még nem tudtam változtatni, bevallom. A jelenlegi frizurám annyira jellemzi az egyéniségemet, hogy nem tudok lemondani róla, más hajszínnel úgy érzem, nem lennék önazonos. Talán majd ennek is eljön az ideje, amikor már erről is le tudok mondani.

Fotó: GettyImages

Aki nem lángvörös, lila, kék vagy zöld hajszínnel szeretne pompázni, annak több lehetősége van a vegyszermentes variációkból. Létezik a hagyományoshoz hasonló, azonban ammóniamentes hajfestékek egész palettája, amelyek növényekből készülnek. A réz árnyalatú hajszínre vágyó hölgyek választhatják a hennát. A henna port a szárított és őrölt Lawsonia inermis leveléből gyártják, ami Indiából származik. Más növényi alapú adalékokkal pedig szőke és barna árnyalatot is elérhetünk, nem csak vöröseset.

Világosítani is tudunk a hajszínünkön természetes módon, ha nem szeretnénk festeni vagy színezni. A legjobb szőkítők a méz, a citrom és a kamilla.

Műköröm, géllakk

Gondolom ezt sem kell ecsetelni, hogy mennyi műanyag, vegyi anyag és hulladék bújik meg egy szépen elkészített manikűr árnyékában. Érdekes módon erről zokszó nélkül le tudtam mondani, pedig imádtam, hogy volt dinnyés, rókás, csillogó, szivárványszínű, vörös, alkalmi ruhához vagy éppen hangulatomhoz illő, mindenféle körmöm. Három hetente.

Egy szép, természetes manikűr

Rengeteg szemét. Ahhoz béna és lusta vagyok, hogy magamnak lakkozzam, ami talán egy fokkal jobb a műkörömnél vagy a gél lakknál, így végül maradtam a teljesen természetes körmöknél. Formára reszelem és kész. Meglepő, hogy azóta nem törik le egyik körmöm sem, csak ha már nagyon hosszúra hagyom.

A természetes szép, ha ízlésesen, igényesen, ápoltan viseljük. Következő cikkünkben a ruházkodással foglalkozunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában