Kertészet

2019.06.01. 14:30

Gyógynövények helye a tavaszi kiskertben

Kis utánajárással nemcsak díszes kertre, de burjánzó házipatikára is szert tehetünk.

Bájer Máté

A borsmenta akár cserépben is termeszthető

Forrás: ÉM

Aki azt gondolja, hogy gyógynövényeket csupán a hegyekben, megmászhatatlan sziklaszirtek repedéseiből kinőve, fénymentes erdőmélyeken vagy drogériák polcain találhatunk, annak érdemes jobban körülnézni a kertjében vagy a háza körül.

A gyógyászat kellékei

Ha elég nagy és burjánzó földdarab terül el a közelünkben, akár olyan növényekre is akadhatunk a gaz között, amik az alternatív gyógyászat kedvelt kellékei. Magyarországon a vadon termő gyógynövények gyűjtése hatósági engedély nélkül folytatható, így nyugodtan leszedhetjük a zsályát, a csipkebogyót, a vadgesztenyét, a csalánlevelet, az orbáncfűt, a kamillavirágot és a cickafarkfűt, hiszen ezek rendre megtalálhatóak a háztájakon.

Ha azonban biztosra mennénk, akkor érdemes kialakítani némi helyet a kertünkben, célzottan gyógynövények számára. Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amiket nagy biztonsággal felismerünk. A középkori kolostorok kedvenc gyógy- és fűszernövénye a kerti kakukkfű, ami rózsaszín vagy világoslila virágairól könnyen azonosítható. A kakukkfűfélék, bár télálló növények, általában napos helyet kívánnak – ezt érdemes szem előtt tartani.

Ha igazán hatásos gyógynövénykertet szeretnénk kialakítani, akkor a zsálya sem hiányozhat a felhozatalból. Májusban vetni is lehet, nyáron pedig dugványozással szaporíthatjuk ezt a remek évelő félcserjét. Leveleinek illóolaj-tartalma virágzáskor a legerősebb, így akkor érdemes forró vízbe áztatva fogyasztani, bár szárítva is hatásos marad. Sziklakertben, cserépben vagy dézsában is megél.

Bár régen azt tartották, mindenre gyógyír, a zsálya fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatása alkalmassá teszi a fertőzések kezelésére.

Jótékony hatás

A borsmenta termesztése is kiváló választás, hiszen rengeteg illóolaj található benne. Ezt azonban érdemes cserépben növeszteni, mert hamar elburjánzik.

Leveleiből szintén kiváló tea készíthető, ami segíti az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra, ráadásul gyógyítja a légúti megbetegedéseket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában