hagyományőrzés

2021.04.05. 15:35

Kiderült, melyik település kapta meg először a kultúra francia fővárosa címet

Az ipari múltjáról ismert Villeurbanne a fiatalságot jelölte ki városi kulturális projektje erejének és közönségének.

A pedestrian walks past the mural ordered by the green metropolis of Lyon in Villeurbanne, southwestern France, on March 25, 2021. - The president of the Lyon metropolis wants to ban "energy-guzzling" digital advertising screens in public spaces. In this idea, a 100 square metre mural supposedly depicting nature reclaiming its rights was painted by local artists. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: JEFF PACHOUD

Villeurbanne, a közép-franciaországi Lyon egyik elővárosa kapta meg a kultúra francia fővárosa címet, amelyet először ítéltek oda a „városi kulturális projekt” ösztönzésére – közölte kedden a francia kulturális minisztérium.

Villeurbanne 2022-ben is viselheti a címet, amellyel egymillió eurós állami támogatás is jár. A dotációval a kormány az önkormányzatokat kívánja helyi művészeti projektek létrehozására ösztönözni.

„Az ipari múltjáról ismert Villeurbanne, ez a fiatal és növekedőben lévő lakótelep a fiatalságot jelölte ki városi kulturális projektje erejének és közönségének” – írta indoklásában a döntőbizottság, amely üdvözölte, hogy a 150 ezer lakosú település népnevelési hagyományai megtartását, konkrét tevékenységeiben pedig a művészeti és kulturális oktatás megújítását tűzte ki célul.

A lyoni elővárost, amely elsősorban 1920-ban létrehozott színházáról, a Théatre national populaire-ről (TNP) ismert, nyolc pályázó közül választotta ki a tárca.

Az egyik legnagyobb francia város, Lyon mellett található Villeurbanne eredeti és ambiciózus kulturális projektjeiről, köztük utcafesztiváljáról országosan is ismert, és a lakótelepen zenei iskola, kortárs képzőművészeti intézet és az úgynevezett „Könyv, kép és hang háza” is működik.

A kultúra francia fővárosa címet az Európa kulturális fővárosa címhez hasonló kritériumok alapján ezentúl kétévente ítéli oda a kulturális minisztérium egy 20 ezer és 200 ezer közötti lakosú település vagy agglomeráció kulturális projektjének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!