Hulladékgazdálkodás

2023.10.08. 07:00

Tovább fejleszti a hulladékudvar-hálózatot a MOHU

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül a jelenlegi, csaknem 280-ról 362-re növeli a hulladékudvarok számát; minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással - tájékoztatta a Mol az MTI-t.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sophon Nawit

A közleményben felidézték, hogy a MOHU nyáron megkezdte a lakossági szilárd hulladék kezelését végző rendszer fejlesztését.   

Az uniós szabályok szerint 2035-re minden tagállamnak el kell érnie a minimum 65 százalékos újrafeldolgozást a hulladékok területén, ez most csak 30 százalék körül van Magyarországon. A cél elérésében sokat segíthet a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok fejlesztése - írták.

Jellemzően azok a hulladékok kerülnek ide, amelyektől sem a rendszeres hulladékgyűjtéssel, sem az évenkénti lomtalanításkor nem tud megválni a lakosság.   

A közleményben ismertették, hogy 

a MOHU az összes, július 1-je előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, és tovább fejleszti a hulladékudvar-hálózatot. Magyarország bármely nagyobb településén belül pár kilométeres távolságban elérhető lesz egy hulladékudvar. 

Több helyen eddig csak pár óra volt egy héten a jellemző nyitvatartás; a MOHU megegyezett partnereivel, hogy a jövőben a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken minimum heti 48 órában tartsanak nyitva.   

Az 5 és a 10 ezer lakos közötti településeken a MOHU mobil hulladékudvari szolgáltatást tervez bevezetni. 

Komplex gépjárműkonvoj települ majd ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre, ahol a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan le lehet adni a szelektíven elkülönített hulladékot.   

A tervek között szerepel további, kisebb lakosságszámú települések elérése az igényektől függően, illetve olyan szolgáltatások bevezetése is, amelyek még jobb elérést biztosítanak, például a háztól történő szállítás lehetősége - tették hozzá.   

A MOHU által bevezetett rendszer jelentős egyszerűsítéseként említik, hogy 

már nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket. 

Július 1-je előtt a használathoz igazolni kellett a közszolgáltatási díj befizetését, a MOHU ettől is eltekint, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa a rendszert.  

További újdonság, hogy októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat, 

míg korábban erre csak 122, illetve közel 200 hulladékudvaron volt lehetőség. A koncessziós rendszer keretein belül a Mol töltőállomás-hálózatában továbbra is több mint 350 helyszínen leadható a használt sütőolaj - hívták fel a figyelmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában